Al 52 West-Vlaamse steden en gemeenten aangesloten op BE-Alert

Een jaar geleden werd BE-Alert gelanceerd. © a-BELGA
Redactie KW

In juni 2017 lanceerde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) het project BE-Alert als extra kanaal om inwoners op de hoogte te brengen van een noodsituatie.

“Een jaar na de lancering van het alarmeringssysteem is al 81 procent van de West-Vlaamse steden en gemeenten aangesloten“, zegt provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA).

“Vlaanderen doet het zeer goed met 86 procent aangesloten steden en gemeenten. De provincies Limburg en Oost-Vlaanderen voeren de lijst aan. In Limburg is enkel de gemeente Herstappe nog niet aangesloten, maar uit contact met burgemeester Claudy Prosmans blijkt dat ook Herstappe van plan is om in te stappen”, verduidelijkt provincieraadslid Himpe.

In 2019 worden Seveso-sirenes ontmanteld

“Steden en gemeenten die BE-Alert ondertekenden, hebben net zoals de gouverneur de mogelijkheid om iedereen die in de buurt van een incident is te verwittigen via sms. Via ALERT-SMS wordt zo naar alle geconnecteerde mobiele telefoons een bericht gestuurd”, zegt Himpe. Iedere stad of gemeente kan nog altijd aansluiten bij BE-Alert.

“Sinds dit jaar worden de Seveso-sirenes rond kerncentrales en bedrijven die chemische producten verwerken niet meer onderhouden, maar wel nog elk trimester luidop getest, samen met BE-Alert. In 2019 begint dan de ontmanteling van de sirenes. Voor de veiligheid van de inwoners is het dus van groot belang dat steden en gemeenten zich nu wel zeer snel aansluiten op het systeem“, besluit het provincieraadslid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier