Al 200 dossiers aangemeld voor waterschade in Roeselare, stad bekijkt verdere stappen

Onder andere bij de Roeselaarse Scouts moesten ze vechten tegen het water. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De stad Roeselare is volop bezig met de nasleep na de wateroverlast van een week geleden. Ondertussen zijn er al 200 dossiers binnen en verwacht wordt dat er daar nog een deel bijkomen.

Vorige week maandag en de daaropvolgende nacht viel er op korte tijd zo’n 85 liter per vierkante meter. Een hoeveelheid die slechts zelden voorkomt, met alle gevolgen van dien. Al heel snel was er op verschillende plaatsen in de stad wateroverlast. In totaal kwamen er om en bij de 1.300 oproepen binnen bij brandweer en hulpdiensten. Iets na achten werd het rampenplan afgekondigd.

De eerste zorg ging daarbij uit naar elektriciteits- en watervoorziening, maar ook naar ziekenhuis AZ Delta waar ze heel veel last ondervonden. Zo werd een afdeling volledig ontruimd en werden operaties uitgesteld. De Westlaan stond flink onder water, waardoor ook de parking van AZ Delta campus Westlaan onbereikbaar was.

Noodnummer

Burgemeester Kris Declercq deed al snel een oproep om zoveel mogelijk foto’s te nemen voor de verzekeringen. Hij voegde er meteen aan toe dat hij van plan was om een aanvraag in te dienen om de hevige regenval te laten erkennen als ramp. Dat is gebeurd. “Ondertussen zijn we volop bezig met de opstart van alle dossiers, die tegen eind juni binnen moeten zijn. Er hebben zich al een 200-tal mensen aangemeld en we verwachten er nog veel meer”, aldus Kris Declercq. “Het noodnummer dat we in het leven geroepen hebben, 051 26 21 14, dient nu vooral voor mensen die met vragen zitten.”

“Een van de komende weken komt er ook een schattingscommissie op de schade voor de landbouw en de gewassen te bekijken. Woensdag tot slot ontmoeten we de deputatie om te overleggen over verdere stappen om dergelijke ramp en het leed als gevolg daarvan te vermijden. We zijn van plan om nu alles in kaart te brengen en vervolgens gaan we bekijken welke stappen er mogelijk en nodig zijn.”

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier