Agente werd aangevallen met mes tijdens interventie in Middelkerke

Redactie KW

Het is niet zo dat er enkel in een grote stad spectaculaire zaken gebeuren, getuigt de agente.

PZ Middelkerke zegt uit te blinken in de multifunctionele inzet van personeelsleden. Politieagente S.C. werkt sinds zes jaar in PZ Middelkerke en vindt er een heel gevarieerde job. “Denk niet dat we in een landelijke zone niets ernstigs meemaken”, vertelt ze. “Vorig jaar werden een collega en ik op de tram aangevallen door een man met een mes. Hij miste ons op maar een paar millimeter na.”

“In maart 2016 werden een collega en ik opgeroepen voor een incident op de tram aan het De Greefplein. Een man stond met een mes op de tram en probeerde ons neer te steken. De trambestuurder had de deuren afgesloten, waardoor niemand de tram kon verlaten. De man bleek achteraf onder invloed van middelen te zijn en psychische problemen te hebben. We konden hem uiteindelijk overmeesteren en dat mes bemachtigen, maar we hebben veel geluk gehad. Want hij heeft ons enkele keren op maar een paar millimeter gemist.”

“Voorzichtiger”

“Mijn collega hield er een pijnlijke rug en schaafwonden aan over, ik bleef ongedeerd. Maar mentaal is het wel lastig. Ik kreeg veel steun van de collega’s van de interventie en van mijn partner, die ook bij de politie is. Diezelfde avond is er ook een psychologe gekomen om ons bij te staan. Wij komen wel meer in aanraking met geweld en ook soms met een mes, maar in onze zone is het nog nooit gebeurd dat iemand naar politiemensen toe kwam om hen ten steken. Meestal kunnen wij eerder ingrijpen.”

“Ik heb het intussen goed verwerkt, al moet de zaak nog voor de rechter komen en zullen we het pas dan volledig kunnen afsluiten. Het werk gaat door, maar je bent toch meer op je hoede. Als ik word opgeroepen voor een conflict met geweld, overloop ik nu altijd eerst de verschillende stappen die ik moet ondernemen. Ik ben toch voorzichtiger geworden. Zo zie je maar dat in een kleine politiezone ook van alles kan gebeuren.”

“Veel variatie”

S.C. werkt sinds zes jaar in PZ Middelkerke nadat ze na haar politieschool eerst vier maanden in PZ Westkust aan de slag was. “Ik woon in Bredene, dus voor mij is dit dicht bij huis”, zegt ze. “Mijn hoofdtaak is de interventiedienst, maar ik werk ook soms aan het onthaal, wordt ingezet bij evenementen en moet soms bijstand leveren aan andere zones, zoals bij voetbalwedstrijden van Club Brugge. Een slechtnieuwsmelding doe ik ook soms, dat hoort bij de taken van de interventiedienst.”

“Ik vind het wel leuk dat we voor veel verschillende taken worden ingezet. Dat zorgt voor veel variatie. Als ik mag kiezen, dan ga ik toch liefst het terrein op. Je komt heel veel mensen tegen die je kan helpen en dat doe ik graag. Wij hebben niet echt mensen tekort bij PZ Middelkerke, maar we zijn wel maar een kleine zone. In de week is er bijvoorbeeld maar één ploeg op het terrein. Als er twee zaken tegelijk gebeuren, dan moeten we een keuze maken. In de zomer zetten we twee ploegen in en krijgen we soms bijstand van de federale politie, maar met de terreurdreiging kan dat nu niet.”

“Het is niet zo dat er enkel in een grote stad spectaculaire zaken gebeuren. We komen hier ook veel tegen. In een grotere politiezone, zoals Oostende, worden bovendien meer mensen ingeschakeld als er iets zwaars gebeurt. Wij zijn dan ook maar met twee, wat de opdracht gevaarlijker maakt. Dat hebben we vorig jaar wel ondervonden.”

(HH)