Agent trekt wapen nadat 75-jarige vrouw met schoffel staat te zwaaien

Redactie KW

Een langlopende discussie over een privé-oprit én paardenpiste die openbare weg zou zijn, kende gisteren een nieuw dieptepunt in Vladslo. De 75-jarige vrouw des huizes bedreigde in een vlaag van paniek en woede een tussengekomen politieman die op zijn beurt zijn wapen trok.

Het bejaarde koppel Charles Van Ghelewe en Christiane Pierloot (beiden 74) wonen al veertig jaar lang in hun hoeve langs de Wijnendalestraat in Vladslo. Charles, een gepensioneerd paardenliefhebber en de stamvader van een echte jockeyfamilie, legde al vele jaren geleden een paardenpiste aan rond zijn domein. Een stuk daarvan loopt over zijn oprit.

“Mijn oprit”, zegt hij overtuigd. “Want nooit hebben we hier enig probleem gekend, nooit heb ik hier politie over de vloer gehad, nooit wilde iemand over mijn grond rijden. Tot twee jaar geleden enkele nieuwe landbouwers de weiden kochten achter mijn perceel en ze die tot landbouwveld omtoverden. Daarna wilden ze plots over mijn oprit naar hun velden, hoewel ze perfect naar hun akkers kunnen zonder over mijn perceel te komen. Ze beweren dat mijn oprit eigenlijk een openbare weg is. Dat ontken ik ten stelligste. De vrederechter gaf hen echter gelijk, maar ik ben nu in beroep gegaan.”

Hekken met slot

Charles Van Ghelewe is zo heilig overtuigd van zijn gelijk dat hij onlangs zelfs een hekken met slot plaatste die een doorgang over zijn domein naar de landbouwgronden onmogelijk maakt. Sindsdien passeren de patrouilles van de politiezone Polder regelmatig om de barricade vast te stellen.

“En tijdens die patrouilles is het nu al twee keer helemaal fout gelopen”, zegt de vrouw des huizes Christiane. “Enkele maanden geleden ben ik als 74-jarige vrouw die een hersenbloeding overleefde hardhandig in de boeien geslagen, in de combi geduwd en zelfs naar de cel gebracht. Ik had de agenten blijkbaar geschoffeerd. En ook maandag is zo een interventie helemaal ontaard. Ze stonden hier met vier politiemannen en het kwam tot een discussie. Ze dreigden dat ze het hekken gingen laten verwijderen en alles me veel geld zou kosten. De politiemannen dreven me tot het uiterste.”

“Gelukkig kwam mijn man Charles net op tijd thuis. Hij heeft me achter ons hekken gebracht en tegengehouden. Ik zei dat ik de politieman iets ging aandoen en zwaaide met een schoffel. Ja, ik heb gezegd dat ik ging slaan. Maar dat was in een vlaag van woede en paniek omdat ik dacht dat ik opnieuw hardhandig ging aangepakt worden. Wat daarna volgde was buiten proportie. Plots trok de politieman zijn wapen en richtte het op me. Net als een cowboy, waarschijnlijk heeft dat jong mannetje te veel series gezien op tv. Hij voelde zich blijkbaar bedreigd. Hoe kan dat? Ik stond achter een hekken dat mijn man overduidelijk had gesloten voor zijn ogen. Mijn man hield me ook vast, net omdat ik niets zou kunnen doen.”

Wapen was niet geladen

Bij de politie van de zone Polder kunnen ze geen commentaar geven over het voorval. Korpschef Johan Geeraert bevestigt wel dat er een incident is geweest waarbij een van zijn mensen bedreigd werd. “We moesten inderdaad tussenkomen bij een discussie over een geprivatiseerde weg waarvan de vrederechter heeft besloten dat het een openbare weg is. En de vrouw is inderdaad een tijdje geleden al eens bestuurlijk aangehouden en verbleef een tijdje in de cel.”

Volgens onze bronnen zou er echter door de algemene inspectie een onderzoek lopen, maar zou het wapen nooit geladen zijn geweest. Het wapenvertoon van de politieman zou enkel als waarschuwing hebben gediend. Wordt ongetwijfeld vervolgd, want Charles Van Ghelewe en Christiane Pierloot bereiden een klacht voor.

(TH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier