Afvalintercommunale Imog haalt elektriciteit voor 1.500 gezinnen uit stortplaats in Moen

installatie stortgasvalorisatie © Foto RR
Redactie KW

De West-Vlaamse afvalintercommunale Imog produceert elektriciteit uit stortgas.

Bovendien recupereren ze de restwarmte bij het opwekken van elektriciteit om hun eigen gebouwen te verwarmen. Deze combinatie, een unicum in Vlaanderen, werd vandaag voorgesteld in de thuisbasis in Zwevegem.

De afvalberg van de stortplaats in Moen is voortaan een bron van energie. Imog haalde de kennis van partners als Jan De Nul en dochterbedrijf Envisan, Vanheede en Callens & EMK aan boord om het stortgas te valoriseren. Jan De Nul dichtte de afvalberg zodat het gas en de CO2 niet kan ontsnappen. In ruil mag de groep het bovenplateau gebruiken als lagune. Vanheede, Envisan en Callens & EMK zorgden voor de aanbouw van het net.

Het stortgas, een product van de gisting van het afval, wordt afgezogen, ontwaterd en gezuiverd en drijft een motor aan. Die motor zorgt via een generator voor energie. Jaarlijks is er een productie van 4.750 megawattuur, die 1.500 gezinnen van elektriciteit kan voorzien.

Daarnaast wordt het koelingswater voor de motor opgevangen en aangesloten op een warmtenet dat in eerste instantie zal gebruikt worden voor de eigen gebouwen. Deze bron van energie heeft een verwachte levensduur van 15 jaar. Dan zal al het gas onttrokken zijn.

De totaalkost van dit project komt neer op 1,64 miljoen euro.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier