Afscheid van oud-burgemeester Jean Libbrecht in volle Sint-Vedastuskerk

Dokter Jean Libbrecht was burgemeester van 1995 tot 2001. (Foto KDM) © KDM
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

In een bomvolle Sint-Vedastuskerk werd deze voormiddag afscheid genomen van oud-burgemeester en voormalig huisarts Jean Libbrecht.

Tijdens een serene en emotionele plechtigheid namen enkele honderden mensen afscheid van dokter Jean Libbrecht. Burgemeester Martine Fournier en het voltallige schepencollege nam afscheid van de oud-burgemeester. Ook oud-burgemeester Gilbert Bossuyt kwam zijn respect betuigen.

De priester had het over de gedrevenheid van dokter Libbrecht. In de eerste plaats als huisarts. “Het was zijn roeping om als huisarts mensen bij te staan en hen ook een luisterend oor te bieden.” Zijn vrouw Wivine Joye, met wie hij graag en vaak bijzondere reizen naar Afrika maakte, was zijn steun en toeverlaat.

Honderden mensen namen afscheid van de oud-burgemeester in de Sint-Vedastuskerk. (Foto KDM)
Honderden mensen namen afscheid van de oud-burgemeester in de Sint-Vedastuskerk. (Foto KDM)© KDM

De tweede rode draad in het leven van Jean Libbrecht was het voetbal. Hij was niet alleen jarenlange supporter van Sporting Menen, hij was er ook de clubarts. “Drie weken geleden nog woonde hij een match van zijn favoriete voetbalploeg bij.”

Politiek was de derde passie van dokter Libbrecht. Hij was nog een van de laatste authentieke liberalen in Menen. Hij werd in 1995 burgemeester van de coalitie van VLD-CVP-GeBe (Gemeentebelangen). Het hoogtepunt van zijn burgemeesterschap was het bezoek van koning Albert II, die hem feliciteerde met de aanpak van de grenscriminaliteit.

Compleet onverwacht werd hij in november 1997 geveld door een beroerte. Hij deed wel zijn legislatuur als burgemeester uit. In 2006 nam hij afscheid van de politiek. De laatste jaren verbleef hij in residentie Marie Astrid. “Ziek zijn was een opgave voor hem”, wist de priester. “Hij moest zijn huisartspraktijk stopzetten. De jongste jaren genoot hij vooral van de kleine dingen in het leven, zoals van zijn kleinkinderen.”

Dokter Jean Libbrecht werd 81. Hij was de echtgenoot van Wivine Joye en de vader van Janick en Geert. Hij had vijf kleinkinderen : Tom, Sofie, Olivier, Thibault en Gauthier.

Afscheid van oud-burgemeester Jean Libbrecht in volle Sint-Vedastuskerk
© KDM

(MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier