Afscheid na 38 jaar Petit Café: “Onze toog stond altijd centraal”

Raymonda en Rudy achter de toog van Petit Café: "We hebben hier vooral heel veel gelachen" © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 30 december trekken Raymonda Dooms en Rudy Demeulenaere voor de laatste keer de deuren van volkscafé Petit Café achter zich dicht. Ze stonden maar liefst 38 jaar lang achter de toog. “Het was voor ons een heel mooie tijd, maar het is welletjes geweest.”

Rudy Demeulenaere (67) is al 38 jaar lang uitbater van een volkscafé. Eerst aan het begin van de Zwevegemsestraat, later iets verderop in de straat. Elke keer onder de naam Petit Café. “Het café heeft zijn naam niet gestolen. De ruimte was telkens beperkt, zeker in zo’n oud rijhuisje, maar het was wel altijd gezellig. De naam van de café namen we dus gewoon mee”, vertelt Rudy.

Ruim 14 jaar geleden stapte Raymonda (69) mee in de zaak toen ze Rudy leerde kennen. “Het was nodig. We waren elke dag open van 9 uur ‘s morgens tot soms 11 of 12 uur ‘s avonds”, zegt ze. “Tien jaar lang heb ik mijn beroep als wever gecombineerd met het café”, gaat Rudy verder. “Sinds mijn pensioen hebben we een beetje afgebouwd en zijn we ‘s avonds niet al te lang meer open. Het was soms zwaar. Zeker nu de gezondheid begint op te spelen. Het was een mooie tijd, maar het is welletjes geweest. Iets meer dan 38 jaar is veel. Weinigen houden het zo lang vol.”

Tijd voor familie

Het café zelf ademt een rijke geschiedenis. Zo hangen er aan de muur nog twee officiële berichten: de akte van ‘Beteugeling dronkenschap’ en die van ‘Wet tot zedelijke bescherming der jeugd’.Ik geloof niet dat je dit in cafés nog veel ziet hangen”, lacht Rudy. Verder sieren oude foto’s de muur, staan er mooie prulletjes en voorwerpen tentoon gesteld en is er behalve enkele tafeltjes en stoelen een stevige, ouderwetse toog. “Dat is altijd de centrale plek geweest. Iedereen at daar.”

Ook de klanten van Petit Café zwaaien hun vaste kroeg uit.
Ook de klanten van Petit Café zwaaien hun vaste kroeg uit.© JVGK

Al die jaren heeft het koppel zich best geamuseerd in de zaak. “We hebben veel gelachen en maakten goede vrienden. Goede grappen ook, maar soms werd het wel wat serieuzer. Je moest als cafébaas ook goed kunnen luisteren“, vertelt Raymonda. “Ik ben geen grote babbelaar. Ik hield het bij een praatje over het weer of ging mee in de discussies over het voetbal”, pikt Rudy opnieuw in. “Vroeger ging ik naar Gullegem kijken, later naar de wedstrijden van KV Kortrijk. Nu volg ik het allemaal op tv.”

Wat de toekomst brengt? Het zal vooral een beetje rusten zijn, nog wat genieten van het leven. En we gaan nu ook meer tijd hebben voor familiebezoek”, besluit het koppel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier