Afbraak pand bedreigt beschermd monument in Oostende

"De gemeenschappelijke binnenmuur van de historische koetspoort dreigt te verzakken of in te storten als het straks afgebroken buurhuis de zijkant van het beschermde pand niet meer stut", zegt eigenaar en bewoner Yves Deckers. © ML
Redactie KW

Door de afbraak van een belendend gebouw kan het oudste, bewoonde en beschermde pand van Oostende fatale schade oplopen. Eigenaar en bewoner Yves Deckers hoopt vurig dat zijn gerestaureerd woning de sloop van het buurhuis overleeft.

De bedreigde woning in de Dekenijstraat 4 stamt uit 1783 en is het oudste nog bewoonde en sinds 2005 ook beschermde monument van de stad. Kamagurka heeft er als tiener nog gewoond toen zijn vader er een werfwinkel runde. Maar waar het gebouw eeuwenlang stormgeweld, overstromingen en oorlogsperikelen overleefde, bedreigt nu een bouwwoedende buur de karaktervolle woning.

Achillespees van de woning

Zelf kocht de huidige eigenaar het huis 20 jaar geleden en renoveerde het. Maar met de bescherming in 2005 kwam ook voor het eerst een sloopvergunning van het naburige pand aanwaaien. “De oorspronkelijke eeuwenoude scheidingsmuur tussen mijn huis en het te slopen pand vormt nu de Achillespees van mijn woning”, situeert Yves Deckers. “Als het wat tegenzit, dreigt die te scheuren en in te storten en de oorspronkelijke koetsingang mee te sleuren.”

Daarom verzette Deckers zich de voorbije 10 jaar tegen de afbraak van het belendende huis. “Vier keer heb ik verzet tegen de afbraak aangetekend. Evenveel keer werd een negatief advies tegen de afbraak geformuleerd door Monumenten en Landschappen.” Maar een vijfde advies, op 29 april 2014 van Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, bleek opeens positief en liet toch een nieuwbouw van vijf bouwlagen en negen woongelegenheden op nummer 2 toe. In augustus van dat jaar verleende het Oostendse schepencollege een bouwvergunning aan bouwheer NV Joyce Invest.

Waterschade al een feit

Ondertussen zijn deze week de afbraakwerken gestart op nummer 2. “De aannemer gaat erg voorzichtig te werk en hem valt niets te verwijten. Maar nu het dak van het huis is verwijderd, heb ik al waterschade opgelopen in mijn huis. Ik vrees nog meer voor de stabiliteit van mijn woonst, als hiernaast kelders worden uitgegraven en men van plan is om onder mijn gemeenschappelijke zijmuur een betonnen fundering te gieten,” aldus de eigenaar.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier