Afbraak ondergronds café zal 8.000 euro kosten, jongeren uit Zwankendamme hopen op oplossing

Redactie KW

De afbraak van het ondergrondse ‘clubhuis’ van enkele jongeren uit Zwankendamme zal zo’n 8.000 euro kosten.

Vrijdag werd de laatste hand gelegd aan de afbraakwerken. De put, die een kleine 2 meter diep was en een oppervlakte had van zo’n 24 m², is zo opnieuw volledig gedicht. Een groep twintigers gebruikte de grot maandenlang als ontmoetingsplaats en doopten het zelfs om tot café ‘t Pitje. De politie kwam de zelfgebouwde schuilplaats per toeval op het spoor nadat een groep jonge tieners een kamp bouwde op het ondergrondse kamp en beval deze te slopen.

Havenbedrijf MBZ hoopt de kosten van die herstellingswerken nu te recupereren bij de twintigers die het kamp bouwden. “Maar zo’n hoge factuur is er los over. We kregen zelfs de kans niet om zelf de put te dichten”, zucht Siemen Huvaere, een van de ‘bouwheren’. “We waren echt wel bereid om die taak op ons te nemen, maar alles gebeurde zonder overleg. Hopelijk valt er toch nog een oplossing uit de bus. Dit is echt wel veel geld en moeilijk te betalen. We hadden nooit slechte bedoelingen met de grot en zochten alleen een plekje voor ons zelf.”

Intussen is de ‘bunker’, die er kwam nadat een voorstel van de jongeren voor een afdakje in het dorp werd afgewezen, ook voer voor politieke discussie. Open Vld vindt de aanpak van de stad en MBZ te drastisch. Havenbaas Joachim Coens liet nochtans eerder ook al blijken dat hij de kosten zal proberen recupereren. “Samen met MBZ zullen we nog bekijken wie welke kosten draagt”, sust waarnemend burgemeester Dirk De fauw (CD&V). (MM)

Afbraak ondergronds café zal 8.000 euro kosten, jongeren uit Zwankendamme hopen op oplossing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier