Advocaten zamelden zelf geld in voor 4 defibrillatoren in Brugse rechtbank

31/08/16 om 12:51 - Bijgewerkt om 12:51

Daags voor de start van het nieuwe gerechtelijk jaar zijn woensdagochtend vier defibrillatoren in gebruik genomen in de Brugse rechtbank.

Advocaten zamelden zelf geld in voor 4 defibrillatoren in Brugse rechtbank

Dergelijke toestellen kunnen het leven redden van mensen die getroffen worden door een hartstilstand.

Opmerkelijk: de apparaten werden niet betaald door de FOD Justitie, want die heeft daar naar eigen zeggen geen middelen voor. Het initiatief voor de aankoop werd genomen door de Brugse advocatenbalie, hierin gesteund door de Raad van de Orde en de Conferentie van de Jonge Balie.

"Defibrillatoren zijn duur en Justitieminister Koen Geens wil er geen geld voor uittrekken", verduidelijkt stafhouder Brigitte Vander Meulen. "De nood aan dergelijke toestellen in de rechtbank is nochtans groot. In maart vorig jaar bezweek een bezoeker aan de rechtbank aan een hartinfarct op het Vredegerecht en meer dan waarschijnlijk had hij gered kunnen worden met zo'n toestel. Dagelijks komen hier meer dan 1.000 bezoekers over de vloer en er werken nog eens 550 personeelsleden. In combinatie met de emoties en spanningen die in een rechtbank hoog kunnen oplopen zorgt dit voor een relatief hoog risico op hartstilstanden."

Omdat de overheid niet met geld over de brug kwam besloot de Balie Brugge zelf geld in te zamelen. "Ik vertrok van het idee dat alle mensen die dagelijks in het gerechtsgebouw over de vloer komen één grote familie vormen en een defibrillator dan ook elk van ons ten goede kan komen", vervolgt de stafhouder. "De advocaten hebben het initiatief genomen, maar uiteindelijk werd het één grote samenwerking van alle medewerkers van justitie in Brugge."

In de maanden mei en juni werden allerlei inzamelacties gehouden. "Zo hebben we 650 dozen met koekjes verkocht. Magistraten, griffiepersoneel, het ING-kantoor om de hoek, deurwachters en onderhoudspersoneel: iedereen deed mee en de respons was enorm. Diverse advocatenkantoren deden een gift en afscheidnemend rechtbankvoorzitter Thierry Denys deed een schenking van 750 euro voor de aankoop van de vier kasten waar in de defibrillatoren werden geplaatst. Ook de vzw Justitia Brugensis, de Conferentie van de Jonge Balie en de Orde van Advocaten deden een stevige duit in het zakje."

De diverse acties brachten uiteindelijk liefst 10.401,02 euro op. "Mijn streefdoel was om twee toestellen aan te schaffen, maar het zijn er uiteindelijk vier geworden", lacht de stafhouder tevreden. "We hebben ook onderhoudscontracten voor de komende vier jaar kunnen bekostigen. Ik ben iedereen die dit mee heeft mogelijk gemaakt bijzonder dankbaar."

De vier toestellen hangen in de centrale benedengang, op de eerste verdieping, aan het vredegerecht en op het parket. Iedereen die op de rechtbank actief is zal een cursus kunnen volgen om met de toestellen te leren werken.

(AF)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!