Advocaten winnen voetbalwedstrijd tegen drugsvrije gedetineerden in Brugse gevangenis

Foto MVN
Redactie KW

Zeven advocaten van de Brugse balie hebben gisteravond binnen de muren van de gevangenis een partijtje minivoetbal gespeeld tegen de gevangenen van de drugsvrije afdeling. “Hier hebben we hard voor getraind”, klinkt het bij de gedetineerden.

Om gevangenen de kans te geven volledig drugsvrij hun celstraf uit te zitten werd in 2009 de drugsvrije afdeling (DVA) opgericht binnen de muren van de Brugse gevangenis. Momenteel verblijven in de afdeling 35 mannen, die in ruil voor hun inspanningen om clean te blijven een iets gunstiger gevangenisregime krijgen en meer aan sport mogen doen.

“Ze onderwerpen zich aan regelmatige urinecontroles en zijn verplicht om te werken binnen de gevangenismuren”, verduidelijkt coördinator Petra Colpaert. “Op die manier kunnen ze hun detentie zinvol doorbrengen en sommigen stromen van hieruit zelfs door naar open inrichtingen. We bereiden hen ook beter voor op het leven buiten de gevangenismuren. Maar we maken uiteraard tal van strikte afspraken met hen en als ze die niet nakomen moeten ze de drugsvrije afdeling verlaten.”

Traditie binnen balie

In samenwerking met de Hogeschool West-Vlaanderen werd enkele jaren terug binnen de DVA ook een voetbalploeg opgericht. In juni 2013 daagden de advocaten van de Brugse balie de drugsvrije gevangenen voor de eerste keer uit voor een partijtje minivoetbal. De match eindigde toen op 6-5 voor de gedetineerden en gisteravond, precies vier jaar later, kregen de advocaten kans op revanche.

“Voetballen tegen belangengroepen is een traditie binnen de Brugse balie”, verduidelijkt advocaat Joris Van Maele, die het initiatief nam voor de niet-alledaagse wedstrijd. “Met deze wedstrijd willen we de drugsvrije afdeling steunen om een gezonde levensstijl binnen de gevangenismuren te promoten. We willen ook de gedetineerden aanmoedigen in de strijd tegen hun drugsproblemen. En uiteraard zijn we ook uit op revanche na onze nederlaag van de vorige keer (lacht).”

Revanche

De advocaten namen het op tegen zware jongens die jarenlange celstraffen uitzitten voor diefstallen, inbraken, drugsfeiten en zelfs moord. Een van die zware jongens is de 28-jarige Dieter V.D., beter bekend als de ‘Schrik van Koekelare’. Hij verzamelde destijds liefst 30 jaar cel voor talrijke relatief kleine misdrijven, vooral diefstallen en inbraken. “Heel veel van de feiten die ik pleegde hadden te maken met mijn drugsprobleem”, vertelt Dieter openhartig. “Ik gebruikte speed, weed en cocaïne. Maar dankzij mijn verblijf in de drugsvrije afdeling heb ik mijn verslaving overwonnen. Ik heb nog dertien jaar cel voor de boeg maar moedeloos ben ik niet. Zeker niet sinds ik van de drugs af ben. Ik doe er nu alles aan om gezonder te leven en heb dan ook hard getraind voor deze wedstrijd.”

Spijtig genoeg voor de gedetineerden verloren ze de wedstrijd met 4-7 en kregen de advocaten eindelijk revanche. (AFr/Foto MVN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier