Advocaat pleit voor drugsvrije afdeling in vrouwengevangenis van Brugge

Redactie KW

Een 22-jarige vrouw uit Kortrijk riskeert een effectieve gevangenisstraf van tien maanden voor het bezit van drugs in de gevangenis. Haar advocaat Mathieu Langerock brak in zijn pleidooi een lans voor het opstarten van een drugsvrije afdeling voor vrouwen in de gevangenis van Brugge.


Charlotte W. liep al ettelijke veroordelingen op wegens drugsfeiten, waardoor de vrouw al ruim twee jaar in de cel zit. Eind 2013 werd ze nog tot tien maanden met uitstel veroordeeld voor drugsbezit in de gevangenis. Op 28 februari werd tijdens een celcontrole opnieuw een stevige voorraad cannabis, speed en medicatie aangetroffen. Hiervoor vorderde het OM tien maanden effectieve celstraf.

Mathieu Langerock, de raadsman van Charlotte W., vindt dat zijn cliënte gebaat zou zijn bij een drugsvrije afdeling in de gevangenis. “Maar dat bestaat niet voor vrouwen, want blijkbaar zijn er te weinig manschappen en geld.” Door de nieuwe veroordelingen komt een mogelijke vrijlating ook steeds in het gedrang. “Een jonge vrouw zit jaren in de gevangenis, maar aan haar probleem wordt niets gedaan. Het is toch bizar dat een vrouw niet kan begeleid worden en een man wel. Ik weet dat ik de politieke toer op ga, maar het moest me toch van het hart”, pleitte meester Langerock.

De rechter velt op 15 december een vonnis.

(Belga)