Advocaat Peter Gyselbrecht hekelt berichtgeving in kranten

Redactie KW

De perslekken in de zaak van de kasteelmoord hebben kwaad bloed gezet bij Vincent Vereecke, raadsman van Peter Gyselbrecht.

Meester Vereecke merkt op dat de krantenberichtgeving over zijn cliënt eenzijdig en gekleurd is. “Men kan zich afvragen of in dergelijke context nog sprake kan zijn van een eerlijk proces.”

“Niet alleen indrukken of reacties”

In een brief aan de redactie van Belga legt de advocaat uit hoe hij met lede ogen aanziet hoe bepaalde bronnen systematisch informatie lekken. “Het gaat daarbij niet alleen over indrukken of reacties, maar er staan zaken in die écht uit het dossier komen”, aldus meester Vereecke.

Vooral de bijdrage die op woensdag verscheen over de rol van Peter Gyselbrecht, kan volgens de verdediging niet door de beugel. “In werkelijkheid is het een nogal eenzijdige selectie, gekleurd en enkele keren zelfs foutief. Gegevens die gunstig zijn en een geheel ander licht (kunnen) werpen op bepaalde zaken, komen niet ter sprake.” De verdediging vreest dan ook dat de publieke opinie hierdoor onherroepelijk beïnvloed wordt, maar gaat zelf niet op de inhoud van het dossier.

Gebrek aan ethiek

Meester Vereecke zal binnenkort voor de Brugse raadkamer de buitenvervolgingstelling van Peter Gyselbrecht pleiten. “De fameuze bron hoopt misschien dat de rechters minder vlug geneigd zullen zijn tot buiten vervolgingstelling omdat dit de publieke opinie zou verwonderen gezien de berichtgeving.” De advocaat betreurt een gebrek aan ethiek. “Is het niet vooral de bedoeling dat niemand onschuldig wordt veroordeeld, of zelfs maar de martelgang van een proces moet ondergaan?”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier