Adriano Neves is schuldig aan roofmoord op Pierre Cattrysse

© Foto Kurt
Redactie KW

De volksjury heeft Adriano Neves (23) schuldig bevonden aan de roofmoord op Pierre Cattrysse (77).

De Angolese Bruggeling bracht de bejaarde man op 10 december 2012 in Sint-Kruis Brugge door wurging om het leven. De verdediging pleitte dat de beschuldigde het slachtoffer wel wilde beroven, maar niet wilde ombrengen.

Van klusjesman tot moordenaar

Adriano Neves verhuisde in 2006 vanuit Angola naar België. De jongeman had in Sint-Kruis regelmatig vriendschappelijk contact met Pierre Cattrysse en voerde soms enkele klusjes uit voor hem. Begin november 2012 probeerde Neves via internet de Opel Corsa van het slachtoffer te verkopen. Een garagist uit Arendonk hapte op 10 december toe.

Die bewuste avond trok Adriano Neves naar de woning van Cattrysse. Met zijn arm nam hij de bejaarde man in een wurggreep en sleurde hem over de zetel. Daarna knevelde de beschuldigde het bewusteloze slachtoffer. Ondertussen kon hij ongestoord met de bankkaarten van Cattrysse geld afhalen.

Uiteindelijk dumpte Neves het lichaam van het slachtoffer in Merelbeke in een tien meter diepe berm langs de oprit van de Gentse ring. De volgende dag leverde hij de gestolen wagen voor 4.350 euro af in Arendonk. De beschuldigde vluchtte met een bus naar Lissabon, maar werd bij aankomst ingerekend door de politie. Het levenloze lichaam van Pierre Cattrysse werd pas op 23 december 2012 aangetroffen.

Plastic zakken over het hoofd

In de motivatie stelden de juryleden vast dat Adriano Neves zelf toegaf dat hij het slachtoffer wilde bestelen. “Bij zijn arrestatie was hij nog in het bezit van de laptop van Pierre Cattrysse en ongeveer 6.000 euro, afkomstig van de verkoop van de auto en afgehaald met zijn bankkaarten.” De beschuldigde legde eveneens zelf uit dat hij geweld gebruikte om de bejaarde man te overmeesteren.

De verdediging had gepleit dat Neves het slachtoffer niet van het leven wilde beroven, maar ving bot bij de jury. “Er kan niet aan getwijfeld worden dat hij de bedoeling had om Pierre Cattrysse te doden. Cattrysse is gestorven door asfyxie ontstaan door een samendrukkende geweldpleging op de hals.” Neves beweerde dat de man al na die eerste geweldpleging was overleden. “Een sterke jongeman moet geweten hebben dat hij met dergelijk geweld een zieke 77-jarige de dood kon injagen.”

Ook zijn gedrag tijdens de rest van de avond wees volgens de jury duidelijk op een intentie om het slachtoffer te doden. Zo gebruikte hij nog tape en bracht hij twee plastic zakken aan over het hoofd van Pierre Cattrysse. Tenslotte dumpte hij het lichaam in een koude decembernacht in een diepe gracht. “Door het doden kon Cattrysse zeker geen klacht indienen. Aldus creëerde hij voor zichzelf voldoende tijd om zijn vlucht naar het buitenland te garanderen.”

Vrijdag om 9.30 uur starten de debatten over de strafmaat. Adriano Neves riskeert levenslange opsluiting.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier