Adjudant Dirk Van Nieuwenhoven neemt na 42 jaar afscheid van brandweer in Nieuwpoort

V.l.n.r.: kapitein Richard Vandenabeele, adjudant Patrick Gunst, adjudant Mark Vandenauweele, sergeant Dieter Lemaire, sergeant Wim Depuydt, sergeant Kristof Vercoutter, burgemeester Geert Vanden Broucke en adjudant Dominique Vandenbohede. Vooraan Dirk Van Nieuwenhoven en zijn echtgenote Rita Vanheule. © JT
Redactie KW

Vrijdagavond 9 december organiseerden adjudant Dirk Van Nieuwenhoven en zijn echtgenote Rita een gezellige afscheidsdrink voor vrienden, familie en collega’s in de brandweerkazerne van Nieuwpoort.

Dirk heeft er 42 dienstjaren opzitten en heeft in zijn loopbaan heel wat branden helpen blussen. Maar niet alleen branden staan er op zijn palmares, ook bij zware ongevallen waren Dirk en zijn ploeg van de partij.

Zo herinnert hij zich een ernstige stofexplosie in een Nieuwpoorts bedrijf op het industrieterrein, waar hij volledig rood zag van het exploderende stof, waarna hij even in het ziekenhuis belandde. Ook een busongeval op de autoweg E40 ter hoogte van Middelkerke staat nog levendig in zijn geheugen. Toen hij er aankwam waren alle inzittenden, Britse scholieren, al uit de bus. Er zaten nog twee personen gekneld, waaronder de bestuurder en iemand die vooraan zat. Voor één van de twee mannen kon jammer genoeg geen hulp meer baten. De stilte die op de plaats van de crash heerste was echt overweldigend, herinnert Dirk zich nog. Ook bij een tramongeval nabij de Langebrug stond Dirk met zijn ploeg paraat om de evacuatie in goede banen te leiden. Ook een brand op de Zeedijk van enkele jaren geleden waar zelfs tot tweemaal toe moest worden geblust kan hij nog steeds navertellen alsof het gisteren was.

Een brandweerman met een gouden hart

Verder zijn er nog de talrijke oproepen voor wateroverlast en stormschade waarvoor Dirk graag bij nacht en ontij uit zijn bed wipte om mensen in nood bij te staan. Een brandweerman met een gouden hart en een ruggensteun voor vele jongere collega’s verlaat nu na 42 dienstjaren de brandweerkazerne van Nieuwpoort. In zijn stem toch een beetje weemoed naar de tijd van vroeger wanneer hij vertelt over een oefening die er in bestond om met volledige persluchtinstallatie en zuurstofmasker de trappen van het Belfort naast het stadhuis te beklimmen in een bepaalde tijd. Iedereen genoot van de competitiegeest die er toen heerste om de beste tijd te scoren. Ook is het steeds moeilijker om nog jonge brandweermannen of -vrouwen te rekruteren voor deze zware job. De moeilijke theoretische en praktische proeven, die vroeger minder streng waren, schrikken nu veel aspirant-brandweermannen en -vrouwen af, zo wil Dirk nog kwijt. En met een treffend gezegde besluit Dirk: “Als brandweerman kom je eigenlijk altijd te laat…”

Muzikaal gezin

Dirk runt samen met zijn echtgenote Rita een bedrijf in Nieuwpoort. Zijn gezin is erg muzikaal aangelegd. Dirk speelt trompet in de fanfare van Woumen, vanwaar zijn echtgenote afkomstig is. Ook de twee dochters en Rita zelf zijn gedreven muzikanten. Als hobby kan dat tellen. “Na 42 dienstjaren als brandweerman in hart en nieren zal het leven van Dirk er vanaf 1 januari 2017 iets anders gaan uitzien”, zegt Rita.

De bieper die hij nu dag en nacht bij zich draagt zal dan voor altijd aan iemand anders toebehoren. Naast tal van persoonlijke geschenken van vrienden zorgden zijn collega’s nog voor een mooi afscheidsgeschenk.

(JT – Foto JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier