Activiteiten voor Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Redactie KW

Op zaterdag 8 juli en zondag 9 juli worden aan de IJzertoren heel wat evenementen georganiseerd in het kader van ‘Wanneer de dood uit de hemel kwam’. Het hoogtepunt zaterdag was de Seaking Winching.

Op zaterdag vond de expo ‘Wanneer de dood uit de hemel kwam’, over de luchtvaart tijdens de Eerste Wereldoorlog, van 10 tot 18 uur plaats. Bezoekers kregen een gratis bakje friet met stoverij aangeboden. Tussen 14 en 18 uur was er een demonstratie met drone- en schaalmodellen van vliegtuigen die tijdens de oorlog rondvlogen.

Seaking Winching

Het hoogtepunt van de dag was de Seaking Winching. De Seaking vloog, onder het toeziend oog van zo’n 1.000 toeschouwers, over de weide van de IJzertoren. Daar dropten ze iemand en vlogen verder. De persoon ontstak een flaire zodat de Seaking zijn positie duidelijk kon zien.

De Seaking kwam terug en liet een redder aan een kabel naar beneden om de persoon in nood op te halen. Daarna vloog de Seaking nog even rond de IJzertoren en ging terug richting Koksijde.

Luchtballonnen

Vanaf 15 uur zorgde Bart Herman voor het muzikaal intermezzo. Om 17 uur vlogen authentieke vliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog over de site, waarbij ze poppies uitstrooien. Vanaf 18 uur tot 20 uur was er een demonstratie van luchtballonnen. Bezoekers kregen doorlopend uitleg over de diverse toestellen, de evolutie van de luchtvaart, het gebruik én misbruik van de luchtvaarttechnologie. Voor de kinderen wordt doorlopend kinderanimatie voorzien.

De toegang tot het Museum aan de IJzer was voor deze gelegenheid helemaal gratis, met daarbij de expo ‘Wanneer de dood uit de hemel kwam’ en een gids.

Schrijven tegen onrecht

Zondag 9 juli staat in het teken van 100 jaar Frontbrieven. Dit wordt herdacht met een schrijfactie met de kerncel van Amnestie International West-Vlaanderen en tal van aanwezigen uit de politieke en academische wereld. Tijdens WWI was er heel wat protest en ongenoegen tegen de oorlog. Het volk gebruikte ‘open brieven’ om hun ongenoegen bekend te maken. Heel wat brieven gingen over de slechte omstandigheden waarin de soldaten in het Belgische leger moesten zien te overleven, maar ook over de onrechtvaardige behandeling van de sociaal lagere klassen.

De dag van vandaag is schrijven tegen onrechtvaardigheid nog steeds nodig. Iedereen die mee wil schrijven is welkom aan de IJzertoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier