Actiegroep Leefbaar Zeebrugge plant actie aan Visartsluis

Robert Verstraete is de vierde generatie die de drukkerij runt. © Davy Coghe
Redactie KW

Nu mogelijks 35 onteigeningen plaatsvinden in Zeebrugge heerst grote ongerustheid bij de bewoners. Zo ook bij Robert Verstraete, zaakvoerder van de gelijknamige drukkerij aan de Visartsluis. “Verhuizen zou me gewoon een pak klanten kosten… Ik woon én werk hier”, klinkt het.

Al meer dan tien jaar wordt gesproken over een verbetering van de nautische toegankelijkheid van de Zeebrugse haven. Toen de komst van een nieuwe zeesluis zich steeds meer begon op te dringen, spraken de bewoners en het Brugse stadsbestuur zich overeenstemmend uit over het alternatief aan het Verbindingsdok, net als het Visartalternatief opgenomen in de lijst met zes mogelijkheden.

Na de beslissing vorige week waarin minister Ben Weyts zich volmondig schaarde achter de komst van een nieuwe Visartsluis werd meteen ook duidelijk dat er onteigeningen zouden plaatsvinden 35 om precies te zijn. Dat zijn er een pak minder dan in het voorstel Vandamme West… maar vooral 35 te veel. Het Brugs stadsbestuur wilde in de eerste plaats de onteigeningen tegenhouden, maar moet nu toch buigen voor de beslissing die werd genomen op Vlaams niveau.

Gebrekkige communicatie

Robert Verstraete, vroeger nog gemeenteraadslid voor de toenmalige CVP in Brugge, kreeg vorige week vrijdag meteen een brief in de brievenbus met de melding over de geplande onteigening. “Ik heb het moeilijk met de gebrekkige communicatie van de Vlaamse Overheid. Ik mag op 14 maart gaan luisteren in het Buurtcentrum, waar een besloten vergadering gepland is voor de mensen die kunnen onteigend worden”, stelt de zaakvoerder van drukkerij Verstraete. In de brief staat alvast te lezen: de keuze voor Visart als locatie voor de nieuwe sluis maakt de kans reëel dat (een deel van) uw woning onteigend wordt.

“Er zijn drie brieven in omloop, waarom dat verschil in informatie?”

Robert is de vierde generatie die de drukkerij runt en is het eerste pand voorbij de Visartsluis. “In een uur tijd moeten wij met 35 mensen de nodige info krijgen. Dat kan toch niet. Dat moet toch besproken worden met de mensen zelf en gaat tevens ook over financiële zaken. Toen ik telefonisch informeerde, kreeg ik te horen dat wij in groepjes zullen verdeeld worden en dat er tijdens het infomoment vijf mensen aanwezig zullen zijn. Ik woon en werk hier… Is het stadsbestuur zich daar wel van bewust?”

Verhuizen naar een andere locatie ziet de man niet zitten.

“Het zou me ten eerste een pak klanten kosten want we leven vooral van bedrijven en mensen die actief zijn in de haven. Ik neem alvast een advocaat mee naar het infomoment want ik wil duidelijke informatie krijgen. Zo kan ik bijvoorbeeld op eigen grond met de drukkerij naar achter toe schuiven maar ik weet niet of dit mogelijk zal zijn.”

Duidelijkheid krijgen

Vrijdag informeerde Robert bij buurtbewoners die in dezelfde zone liggen als hij. Hij kwam tot de vaststelling dat er drie verschillende brieven in omloop zijn.

“De ondernemers aan de Werfkaai kregen pas maandag hun brief. Zij zullen pas in de tweede helft van maart gecontacteerd worden. Waarom dat verschil van informatie”, vraagt Robert zich af. Ook zijn zoon Olivier, tevens actief in de drukkerij, wil snel duidelijkheid over de situatie. Hij vreest voor de leefbaarheid van Zeebrugge. In de brief wordt ook daar naar verwezen: er zullen sowieso gevolgen zijn voor de leefbaarheid, zowel in de periode van de bouw als wanneer de sluis operationeel is.

Visartsluis bezetten

Ondertussen zijn al twee acties gepland tegen de komst van de zeesluis op de plaats van de oude Visartsluis. Ze krijgen alvast steun van oppositiepartij Groen. Op 15 maart trekken de Zeebruggenaren in groep naar het infomoment in het Gemeenschapshuis op het Marktplein. “Ze hadden liever dat wij allemaal gespreid zouden komen naar hun infomarkt maar we laten ons niet doen en zullen onze stem laten horen die avond”, aldus Johan Mistiaen, van actiegroep Leefbaar Zeebrugge, die eerder ook zijn slag thuis haalde in het verzet tegen Elia. “Op zaterdag 17 maart houden wij dan onze actie aan de Visartsluis zelf, die wij zullen bezetten.”

“We hopen dat Zeebrugge gehoord wordt door Vlaams minister Ben Weyts. De bewoners stellen zich tal van vragen en zijn ongerust. Wat is de duurtijd van de werken? En vooral komt er schade aan de woningen?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier