Actiecomité deelt lege bezwaarschriften uit

Samen met het Actiecomité Blauwpoort deelt Tony Demuytere honderden lege bezwaarschriften uit. © KVO
Redactie KW

Voormalig gemeenteraadslid en Groen-voorzitter Tony Demuytere staat ermee op en gaat ermee slapen: de open vlakte voor zijn voordeur die Blauwpoort heet. Samen met het Actiecomité Blauwpoort doet hij er alles aan om te voorkomen dat de site een industrieterrein wordt. Alles, ook honderden lege bezwaarschriften uitdelen.

Terwijl bij de vorige opmaking van het ruimtelijk uitvoeringsplan Blauwpoort nog luidkeels werd geprotesteerd tegen de plannen om op de site 30 hectare industrie en bedrijven neer te poten, protesteren de buurtbewoners nu in alle stilte. De voorbije weken stopte Actiecomité Blauwpoort honderden blanco bezwaarschriften in de brievenbussen van buurtbewoners van de omgeving Blauwpoort. En ze gaan ver, zelfs bewoners uit de Desselgemseweg kregen er eentje in de bus. “Zo willen we mensen overtuigen om bij het stadsbestuur bezwaar in te dienen tegen de plannen om van de groene lap grond tussen de Expresweg en de E17 een bedrijventerrein te maken”, zegt Tony Demuytere, gewezen voorzitter bij Groen!, buurtbewoner en medewerker van het actiecomité.

“Voorlopig dienden nog maar vier mensen een bezwaarschrift in”

Voorlopig dienden nog maar vier mensen een bezwaarschrift in bij het stadsbestuur. “Maar er is nog tijd tot 13 april”, oppert Tony Demuytere. “En ze kunnen ook bij de provincie bezwaar indienen.”

Mobiliteitsproblemen

Het actiecomité is tegen de plannen omdat het volgens hen nog voor mobiliteitsproblemen zou zorgen én de leefbaarheid in de omgeving teniet zou worden gedaan. Als het er toch door komt, wordt niet alles toegelaten. Zo is er een verbod op discotheken, slachthuizen, autonome kantoren, bedrijven voor mestverwerking en tankstations. Er wordt gemikt op de productie van goederen en energie en het verwerken van grondstoffen. In de zomer moet de provincie een beslissing nemen, daarna kan elke partij nog in beroep gaan bij de Raad van State. “We sparen nu al geld om dat te doen”, zegt de buurtbewoner resoluut.

De gemeenteraad gaf dinsdag positief advies over de nieuwe plannen. De politieke partijen maakten van de gelegenheid gebruik om hun standpunten uit de doeken te doen. De eindstand was 3-2: CD&V, N-VA en Open VLD lieten weten het project te steunen, sp.a en Groen zijn nog steeds tegen. Xavier Wyckhuyse (Open VLD) lijkt als bewoner van de wijk De Biest het meeste recht van spreken te hebben. “Ik ben al 47 jaar Biestenaar en kan me geen betere plek in Waregem voorstellen om zo’n bedrijventerrein in te richten: vlakbij de autosnelweg”, zegt raadslid Wyckhuyse. “Ik maakte ook de protestacties mee toen men de site Bekaert wou omvormen. Al dat protest was voor niets nodig, want die bedrijvenzone Groenbek is perfect geïntegreerd. Er is geen geur- of geluidsoverlast en we hebben er een mooi fietspad voor bij gekregen.” N-VA roept het stadsbestuur op om alle procedurefouten proberen te voorkomen, door alle meldingen uit het MER ook op te nemen in het RUP. “Zo kunnen we misschien voorkomen dat iemand naar de Raad van State trekt”, zegt raadslid Jan Balduck (N-VA). Dat doet Groen sowieso en ook sp.a is tegen. Zij wijzen op de grote van de bedrijvenzone. “Dit is niet zomaar een bedrijvenzone, maar een regionale bedrijvenzone. Dat zijn bedrijven uit de regio die dermate invloed hebben op de omgeving dat ze niet overal ingeplant kunnen worden. Daar moeten we mee opletten.”

Studie

Mario Verhellen (sp.a) vreest voor de ontsluiting van de bedrijven. “Dat staat niet duidelijk in de plannen.” Volgens schepen Kristof Chanterie (CD&V) kan een ontsluiting via de nieuwe Eugène Bekaertlaan perfect en wordt zo de Biest nog steeds vermeden. In 2015 keurde de Raad van State de plannen al af, mede door protest van het actiecomité, omdat er onvoldoende werd aangetoond dat er nood is aan bedrijfsgronden in de regio. Een studie van een onafhankelijk Nederlands studiebureau bewijst het tegendeel. Afwachten wat de provincie beslist. (KVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier