Achtkanter en Groep Ubuntu grootste in de zorg in de regio

We zien enkele bewoners van 't Nest voor het koetshuis dat binnenkort in gebruik genomen wordt. Rechts achteraan zien we Petra Vercruysse, directeur van Den Achtkanter en Derde van rechts staat Rik Lecot, voorzitter van de vriendenkring die de Nacht van den Achtkanter organiseert. (Foto EDB)
Redactie KW

Vzw Groep Ubuntu en vzw den achtkanter slaan de handen in elkaar en fusioneren. Onder de naam Groep Ubuntu x 8K wil de grote organisatie nog beter tegemoet komen aan de noden van hun mensen én de ondersteuning haalbaar en betaalbaar houden. Een fusie van zo’n 550 personeelsleden voor de zorgondersteuning van een kleine 800 mensen met een beperking.

Vzw Groep Ubuntu en vzw den achtkanter ondersteunen allebei kwetsbare mensen. Tegen 31 december 2018 zullen beide organisaties samen één zijn. Op die manier willen ze een bredere dienstverlening met meer mogelijkheden bieden en samen de grote wijzigingen in het zorglandschap aanpakken. De twee raden van bestuur tekenden al het princiepsakkoord. “We wilden allebei de beste organisatie zijn en besloten om dit samen te doen”, aldus Johan Timperman, manager van vzw Groep Ubuntu die de integratie van beide vzw’s zal coördineren. Petra Vercruysse, die al algemeen directeur van vzw den achtkanter was, zal de dagelijkse leiding van vzw Groep Ubuntu x 8K op zich nemen.

Achtkanter en Groep Ubuntu grootste in de zorg in de regio

“Samen zijn we sterker om de vele cliënten de ondersteuning te blijven geven die ze wensen en nodig hebben. We staan voor grote uitdagingen. Door één groep te worden, willen we zorgvragen en noden beter kunnen beantwoorden en tegelijk de kostprijs voor deze ondersteuning haalbaar en betaalbaar houden”, vertelt Johan nog.

Door de fusie van beide organisaties krijgen de cliënten nog meer keuzemogelijkheden in werkplekken, ateliers en verschillende woonmogelijkheden in Zuid-West-Vlaanderen. De cliënten zijn mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, volwassenen en kinderen met een verstandelijke, auditieve of motorische beperking of mensen met ASS/asperger, met dementie of zorgbehoevende bejaarden. Momenteel krijgen 360 mensen een intensieve ondersteuning bij Groep Ubuntu, 222 een beperkte. Bij den achtkanter is dat respectievelijk 154 en 53 cliënten. Zij worden begeleid door 419 mensen bij Groep Ubuntu en 129 bij den achtkanter.

We zien v.l.n.r. Guyllian Blancke, Johan Timperman , Lieven Vandenberghe (voorzitter vzw den achtkanter), Eric Marijsse (voorzitter vzw Groep Ubuntu), Petra Vercruysse en Dylan Derveaux.
We zien v.l.n.r. Guyllian Blancke, Johan Timperman , Lieven Vandenberghe (voorzitter vzw den achtkanter), Eric Marijsse (voorzitter vzw Groep Ubuntu), Petra Vercruysse en Dylan Derveaux.© EDB

De nieuwe groep wil streven naar warme, professionele en betaalbare zorg. “Het samenvoegen van onze ondersteunende diensten zal zorgen voor een krachtige ontwikkeling in onze sociale onderneming”, stelt Petra Vercruysse. “Door de fusie willen we elke unieke ondersteuningsnood in de regio toegankelijker maken.”

Overgangsjaar

Er wordt een overgangsjaar voorzien om te groeien naar een sterke organisatiestructuur. Vanaf 31 maart 2018 komt er wel al een gemeenschappelijk loket, waardoor toegang tot de dienstverlening eenvoudiger georganiseerd wordt. De vele medewerkers en cliënten zullen de kans krijgen om elkaar uitgebreid te leren kennen tijdens verschillende kennismakings- en infomomenten.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier