Acht ziekenhuizen richten samenwerkingsnetwerk op

Het ziekenhuisnetwerk werd op vrijdag 30 juni voorgesteld in Oostende. © HH
Redactie KW

Acht ziekenhuizen uit Noord-West-Vlaanderen en Meetjesland richten een netwerk op. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block verplicht hen tot meer samenwerking.

Voortaan vormen het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende, AZ Damiaan in Oostende, AZ Sint-Lucas in Assebroek, AZ Alma in Eeklo en Sijsele, AZ Zeno in Knokke-Heist en Blankenberge, AZ West in Veurne en de revalidatieziekenhuizen BZIO in Oostende en KEI in Oostduinkerke een ziekenhuisnetwerk. Op vrijdag 30 juni wordt dit samenwerkingsakkoord officieel bezegeld in de Koninklijke Villa in Oostende.

Conceptnota

Volgens de Brugse OCMW-voorzitter Dirk De fauw is dit ziekenhuisnetwerk het gevolg van een conceptnota die federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) op 17 mei uitschreef. “Zij verplicht ziekenhuizen tot meer samenwerking en om een netwerk te vormen in een regio met 400 à 500.000 potentiële patiënten. Normaal gezien wou de minister die conceptnota voor de zomervakantie ter goedkeuring voorleggen aan de federale regering, maar dat is haar niet gelukt.”

“Er is de voorbije weken trouwens nog fiks geschaafd aan de oorspronkelijke nota. De modaliteiten zijn wat afgezwakt. Zo wou Maggie De Block bijvoorbeeld materniteiten sluiten, waar minder dan 700 bevallingen per jaar plaatsvinden. Bijgevolg was het voortbestaan van de materniteit in het AZ Zeno in Knokke-Heist even in gevaar. Maar nu wordt de norm wellicht minder dan 400 bevallingen per jaar.”

“Wij zijn de regering een stapje voor”

“In feite is het wachten welke modaliteiten de federale regering effectief zal opleggen. Ik verwacht dat die pas eind dit jaar effectief in voege zullen treden. Maar met onze acht ziekenhuizen wilden wij niet wachten op de regeringsbeslissing. Met de creatie van een ziekenhuisnetwerk zijn wij de regering een stapje voor. De samenwerking noopt ons tot de inrichting van één gemeenschappelijk secretariaat – in het AZ Sint-Jan in Brugge – maar ook de aanstelling van één algemeen directeur en hoofdgeneesheer voor alle ziekenhuizen samen.”

Groepsaankopen

“Het netwerk houdt verregaande samenwerking in. Voor bepaalde, hooggespecialiseerde ingrepen zullen patiënten doorverwezen worden naar de grote ziekenhuizen in de groep, waar voldoende specialisten aanwezig zijn. Als voorbeeld kan de afdeling hartchirurgie in het Brugse AZ Sint-Jan dienen. Maar Brugse hartspecialisten zullen bijvoorbeeld ook consultaties houden in de kleinere ziekenhuizen die geen hartspecialisten hebben. De patiënt moet niet naar de arts komen, de arts gaat naar de patiënt.”

“Het netwerk houdt veel voordelen in. Zo kunnen er groepsaankopen gebeuren van gesofistikeerde apparatuur. Of er kan beslist worden dat voor een ziekenhuis een duur toestel aangekocht wordt en voor een ander ziekenhuis een ander apparaat voor een andere specialiteit. Na moeilijke ingrepen kunnen patiënten sneller voor revalidatie doorgestuurd worden naar de kleinere ziekenhuizen in de buurt waar ze wonen.”

Geen sluitingen

“Voorlopig is er geen sprake van de sluiting van afdelingen in ziekenhuizen. Integendeel. Dankzij het netwerk kunnen bepaalde medische ingrepen blijven gebeuren in kleinere ziekenhuizen. Het netwerk beschikt autonoom over een groter budget en kan zelf onderlinge afspraken maken en beslissen waar wat gebeurt. Dus als het netwerk bijvoorbeeld overeenkomt dat Knokke-Heist zijn materniteit behoudt, is dat geen enkel probleem. De minister kan dan geen sluiting van afdelingen in kleinere ziekenhuizen gebieden.”

“Overigens is het haar en onze grote bekommernis om dank zij de samenwerking in netwerken de zorg efficiënter te organiseren en de zorgkwaliteit te verbeteren”, besluit Dirk De fauw. En ongetwijfeld ook om kosten te besparen….

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier