ABVV Senioren verzamelt handtekeningen voor betaalbare rusthuisfactuur

Redactie KW

Kortrijkse woonzorgcentra vragen gemiddeld 1.550 euro per maand aan hun bewoners. Dat blijkt uit cijfers van ABVV Senioren. “Als we dat vergelijken met het gemiddelde werknemerspensioen – zo’n 1.200 euro – zien we dat veel mensen toch aardig mogen bijpassen”, klinkt het daar. Het ABVV voerde daarom maandag actie in de Kortrijkse binnenstad.

“We merken een duidelijke trend in het beleid, die de verantwoordelijkheid van de professionele zorg afschuift op mantelzorgers. Tegelijk wordt de professionele zorgverlener overstelpt met administratie en is er steeds minder tijd om op een menswaardige manier met de patiënt om te gaan” stelt Lucien Pollet, voorzitter van ABVV Senioren Kortrijk.

“We berekenden de factuur voor alle Kortrijkse woonzorgcentra en rusthuizen. Die bedraagt gemiddeld 1.549,40 euro per maand. Hiermee scoort Kortrijk al een pak beter dan het Vlaams gemiddelde. Maar vergelijken we dat met het gemiddeld werknemerspensioen, die rond de 1.200 euro schommelt in West-Vlaanderen, dan zien we dat mensen al een serieus bedrag mogen bijpassen om op een comfortabele manier hun oude dag door te brengen. In West-Vlaanderen zagen we de afgelopen twee jaar de sterkste stijging van de rusthuisfactuur in alle Vlaams provincies, met maar liefst 5,30 procent”, vervolgt Erik Van Deursen, provinciaal secretaris van het ABVV.

Daarom gaat het ABVV West-Vlaanderen vandaag en de komende maand rond met de petitie Zorg Zonder Zorgen, waarbij de eis voor een zorgeloze oude dag centraal staat. “Met die petitie trekken we eind mei naar het kabinet van minister van Welzijn Jo Vandeurzen, waar we een duidelijk signaal voor een socialer beleid willen geven“, besluit Lucien.

Meer informatie over de campagne en de petitie vind je op www.abvvsenioren.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier