Aartrijke: “Onze mensen komen hier tot rust én doen energie op”

Redactie KW

De Finse piste in Aartrijke werd een jaar geleden aangelegd en wordt dagelijks gebruikt, onder meer door de personeelsleden en de cliënten van OC Cirkant in Aartrijke, een centrum voor volwassenen met een beperking. “Onze cliënten komen hier tot rust”, aldus kinesiste Christa Cordy.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Finse Pistes.

De Finse piste in Aartrijke werd een jaar geleden voorgesteld aan het publiek. “Er bereiken mij alleen positieve reacties, zowel van particuliere lopers als van sportverenigingen“, aldus Jurgen Dehaemers (CD&V-Nieuw), schepen van Sport in Zedelgem, die in zijn vrije tijd ook graag de loopschoenen aanbindt.

“De zachte ondergrond van houtschilfers is uitstekend voor de gewrichten, al moet ik toegeven dat het niet de ideale ondergrond is voor mensen die beide gewrichtsbanden hebben gescheurd, zoals ikzelf. Een ‘cadeautje’ dat ik overhield aan mijn voetbalcarrière. Ik loop liever op een harde ondergrond omdat ik me constant moet concentreren op stabiliteit.”

Sport promoten

Plannen voor een tweede Finse piste op grondgebied Zedelgem zijn er niet. “Zo’n Finse piste is vrij duur om aan te leggen, al is ze nu wel heel onderhoudsvriendelijk“, vervolgt de schepen.

“Maar we blijven het sporten en het lopen uiteraard promoten. Zo zullen we in de nabije toekomst een loopcriterium organiseren in onze vijf dorpskernen. In Loppem is er een loopwedstrijd rond Nieuwjaar, in Zedelgem Dorp tijdens de Batjes, in Aartrijke tijdens de kermis en ook op de Pierlapont organiseert men jaarlijks een loopwedstrijd. We hebben met al die organiserende comités samen gezeten en nu willen we er graag een vijfde wedstrijd bij, in Veldegem. Als gemeente willen wij dit loopcriterium logistiek ondersteunen.”

Grote meerwaarde

Aartrijke:

Wie dagelijks gebruik maken van de Finse piste in Aartrijke, zijn de cliënten van OC Cirkant in Aartrijke. Dit centrum voor volwassenen met een beperking ligt vlakbij de Finse piste. “De piste is een grote meerwaarde voor onze cliënten, ze komen er tot rust“, aldus Christa Cordy, kinesiste bij OC Cirkant. “Het is er veilig om te wandelen omdat de piste afgesloten is. Als er bijvoorbeeld één van onze cliënten een epilepsieaanval krijgt, dan gebeurt dat niet zomaar op straat. En door die extra veilige omgeving krijgen onze mensen ook de kans om eens goed door te wandelen als ze dat willen. Daarnaast is het er ook heel rustig wandelen. Ze genieten echt van het rustgevende, mooie landschap. Ze worden er rustig van, maar krijgen er ook energie door. Ook een pluspunt is dat er naast de piste enkele fitnesstoestellen staan opgesteld.”

“Als één van onze cliënten hier een aanval krijgt, gebeurt dat niet zomaar op straat”

Aartrijke:

Het blijft niet bij wandelingen maken met de cliënten. “Ook personeelsleden van OC Cirkant maken gebruik van de piste. Zeker nu met de Nacht van West-Vlaanderen in het verschiet, trekt een deel van onze personeelsleden na het werk nog eens de sportschoenen aan om te lopen op de piste. We nemen namelijk met onze instelling jaarlijks deel aan deze loopwedstrijd in Torhout”, besluit Christa Cordy.

Straks ook Finse piste in Lichtervelde

Naast de Finse piste in Aartrijke (foto), die 140.000 euro kostte, telt onze regio nog twee dergelijke pistes. In Torhout is er een in het sportstadion Benny Vansteelant. De piste ligt er sinds 2012, is 900 meter lang en kostte 107.503 euro. Ook Koekelare telt een piste, rond een voetbalveld op het domein De Mote. De piste werd aangelegd in 2007, is 520 meter lang en kostte 35.000 euro. Ichtegem en Kortemark hebben geen Finse piste, al heeft Kortemark uiteraard de paadjes rond het wachtbekken aan het station als alternatief. Inwoners van Ruddervoorde en Zwevezele kunnen terecht op pistes in Oostkamp (De Valkaart) en Wingene (Beernemstraat). Lichtervelde krijgt op termijn een Finse piste: er is er een voorzien op de nieuwe verkaveling Stegen Akker tussen de Stegelstraat en de Tweelindenstraat.