Aarselenaren zijn opgelucht: “Weer uitvaart in onze eigen parochiekerk”

De werf van het dorpsplein strekt zich uit tot de hoofdingang van de kerk. Gevolg: wekenlang konden geen uitvaartdiensten plaatsvinden in de Aarseelse kerk. © WME
Tom Van Houtte

Maak het maar eens mee: geen afscheid kunnen nemen van je dierbare vader of moeder, grootvader of grootmoeder waar zij jarenlang naar de mis gingen of bijvoorbeeld in het koor zongen. In Aarsele was het de voorbije weken bittere ernst, want door de werken op het dorpsplein zijn de parochianen voor een begrafenis aangewezen op de ‘kathedraal’ van Kanegem of een andere kerk. “Jammer, heel jammer”, zegt koster-organist Chris De Ketelaere, “maar in overleg met het stadsbestuur lieten we de veiligheid primeren.”

“We weten en beseffen wel dat je geen omeletten kunt bakken zonder de eierschalen te breken, maar toch. Was er geen andere oplossing mogelijk?” vragen enkele familieleden, die recent met een sterfgeval in Aarsele te maken kregen maar lieven anoniem blijven, zich af. Tja, de werken op het dorpsplein spreiden zich nu eenmaal uit tot de brede hoofdingang van de kerk, waar zich de voorbije weken een stoet van werfvoertuigen bewoog en een opeenstapeling van bouwmaterialen de aandacht trok.

“Alleen de locatie is anders, want de pastoor, de koster en het koor verhuizen mee”

De parochianen begrijpen het wel, maar toch… “We kennen mensen die zo vergroeid waren met Aarsele en ze hadden dan ook verwacht dat hun uitvaart in hun kerk zou plaatshebben, maar niet dus. Of ze waren lid van het kerkkoor, of gingen wekelijks naar de mis. Die laatste wens kan dan niet worden ingewilligd. Bij sommigen zit dat diep, heel diep. Zeker bij door en door Aarseelse families. En, ook de familie, kennissen en vele vrienden moeten dan naar Kanegem om die uitvaartplechtigheid bij te wonen. Nogmaals, begrip voor die werken. Maar er is met dat extra ongemak geen rekening gehouden.”

Wel gewone missen

Deken-organist Chris De Ketelaere kan begrip opbrengen voor dat gevoel van onmacht. “Eerlijk gezegd zou ik het bij het plotse overlijden van een eigen familielid uit Aarsele ook sneu gevonden hebben te moeten uitwijken. Maar het kon niet anders. Je hebt begrafenissen waar gemakkelijk 300 tot 400 man op afkomt. Heel iets anders dan de wekelijkse mis die doorgaans een 70-tal bezoekers telt. Voor alle duidelijkheid: de gewone eucharistievieringen zijn de voorbije maanden altijd blijven doorgaan. Maar stel dat er brand uitbreekt en je moet enkele honderden mensen in allerijl langs een smalle zijdeur naar buiten krijgen… Dat risico kan je niet nemen, hoe jammer ook.”

Chris De Ketelaere.
Chris De Ketelaere.© RN

De familie van Albert Van De Ginste, die volgende dinsdag 2 mei wordt begraven, kan in al haar verdriet toch een beetje opgelucht ademhalen, want Albert wordt de eerste parochiaan die opnieuw een uitvaart krijgt in de vertrouwde Sint-Martinuskerk. “De familie had dat heel graag gehad en volgens schepen Veerle Vervaeke zal het dan weer kunnen“, aldus nog deken Chris.

Voor de uitvaarten van de geliefde erebrandweerman Bernard Willemyns (vrijdag) en Clara La Roy (zaterdag) wordt nog uitgeweken naar Kanegem. “Voor alle duidelijkheid: men kon ook voor een andere kerk in de omgeving kiezen. Trouwens, alleen de locatie is anders, want zowel pastoor Joseph Aernout, ons koor als ikzelf maken telkens de verplaatsing.” Voor huwelijken, diensten die doorgaans ook veel bezoek trekken, stelde zich geen probleem. “Bij mijn weten was er de voorbije weken maar één en het bruidspaar anticipeerde tijdig op de moeilijke toegankelijkheid van onze kerk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier