Aaron was vrijwilliger in vluchtelingenkamp: “Liefde en warmte ongezien”

Redactie KW

Bruggeling Aaron D’hoore (24) ging in juni als vrijwilliger helpen in een Grieks vluchtelingenkamp en zag er schrijnende taferelen.

“Ondanks hun soms uitzichtloze situatie was de liefde en de warmte van de mensen die ik er kreeg ongezien.”

Het vluchtelingenkamp in Calais werd een tijdje terug opgedoekt en de vluchtelingencrisis verdween ondertussen langzaamaan uit de media. Dat de problematiek daarmee niet verdwenen is, ondervond Bruggeling Aaron D’hoore in juni toen hij richting het Griekse Chios trok om er zes weken te gaan werken als vrijwilliger in een vluchtelingenkamp.

Toen ik hem zei wie ik was, werd ik haast doodgeknuffeld

“Ik kwam ermee in aanraking toen vrienden van me vroegen of ik geen brievenactie mee wou opstarten”, zegt de student sociaal werk. “De vluchtelingen in het kamp schrijven het leed van zich af in de vorm van brieven die ze dan online plaatsen en waar mensen van hier kunnen op reageren om te tonen dat ze aan hen denken. Ik las het pakkende verhaal van een Syriër die ondertussen al een jaar lang in een klein tentje leeft en in al die tijd niks meer gehoord had van zijn vrouw en drie kinderen. Ik besloot erop te reageren en schreef terug dat ik aan hem dacht, dat hij de hoop niet mocht verliezen en dat ik hem graag eens zou ontmoeten.”

Niet veel later voegde de twintiger de daad bij het woord en stapte hij op het vliegtuig richting Griekenland. “Toen ik hem zei wie ik was, werd ik haast doodgeknuffeld en haalde hij meteen mijn brief boven. Het werd een zeer emotionele ontmoeting die ik de rest van mijn leven ga onthouden. Het is onvoorstelbaar hoeveel steun die mensen halen uit een simpele brief die ze van een onbekende krijgen. Het gevoel dat iemand om hen geeft en aan hen denkt zorgt ervoor dat ze er weer even tegen kunnen.”

Dat de situatie er bij momenten uitzichtloos is kon Aaron aan den lijve ondervinden. “Er zijn vier toiletten en één douche voor duizend man en de ratten tieren er welig door het kamp. De politie en sommige bewoners zijn er op de koop toe erg agressief ten opzichte van de vluchtelingen, ook ten opzichte van ons vrijwilligers werd trouwens erg neerbuigend gedaan en er werden door onbekenden zelfs molotovcocktails richting de tenten gegooid. Heel wat van die mensen kampen dan ook met zelfmoordneigingen en een op drie zag er al iemand een poging ondernemen.”

Zijn ervaringen wil de jongeman dan ook gebruiken om de mensonterende situatie aan de kaak te stellen. “Niemand springt op een gammele boot voor de lol en het afschrikbeleid moet er dan ook een halt toe geroepen worden. Daarom bedenken we, met onze vzw ‘Labo’, acties om de situatie in het daglicht te stellen en de mensen daar te helpen. Een ervan is de brievenactie en ik raad iedereen dan ook aan een brief te schrijven, het heeft mijn leven alvast veranderd.”

(DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier