Aardbeien troef op Festival des Fraises in Moerkerke

Willem Dewaele, de voormalige buurjongen van Aardbeien Depestel kwam met het idee voor Festival des Fraises. © EV
Redactie KW

Op zaterdag 1 september zet aardbeienkwekerij Depestel in de Sareptastraat de deuren open voor het grote publiek. Dat kan er alle aspecten van de rode vrucht ontdekken en zelfs beleven tijdens het eerste Festival des Fraises.

Het idee om een Festival des Fraises te organiseren in Moerkerke kwam van Willem Dewaele, de voormalige buurjongen van Aardbeien Depestel. “Mijn vader had een tuinbouwbedrijf op een boogscheutje van Luc Depestel en we kweekten zelf ook aardbeien, maar dan enkel in volle grond”, begint Willem, die ondertussen naar Gent is getrokken.

Strawberry Daiquiri

“We gebruikten de aardbeien om cocktails te bereiden op festivals. Dat doen we ondertussen al acht jaar vanuit een gerestaureerde strandcabine onder de naam Fraises de Guillaume. Als we door onze voorraad zaten, konden we altijd bij Luc terecht voor meer aardbeien. Sinds mijn vader met pensioen ging, worden al onze Strawberry Daiquiri’s en Strawberry Mojito’s gemaakt met de razend populaire aardbeien van Luc.”

Rondleidingen

Na maanden voorbereiding krijgt het eerste Festival des Fraises geleidelijk aan vorm. “Het is voor de bezoekers een unieke kans om eens voorbij de automaten te stappen en het ganse bedrijf te ontdekken. Tijdens de rondleidingen kan je eens een kijkje nemen achter de schermen en de ontwikkeling en de verzorging van de vrucht van dichterbij meemaken. Er is doorlopend live-cooking door chefs die verrassende gerechten bereiden met aardbeien, gaande van salades tot geflambeerde aardbeien. Er zijn natuurlijk ook diverse dranken met aardbeien, zoals onder meer onze cocktails, maar ook de combinatie met gin en champagne ontbreekt niet.”

“Misschien kronen we wel iemand tot aardbeienprins of -prinses…”

Verder zie je aardbeien bij de ijsjes van de ijshoeve en tussen, op en onder de pannenkoeken. Bij Depestel worden twee aardbeienrassen gekweekt, maar dankzij aardbeienveiling Hoogstraten kan je het verschil proeven tussen maar liefst zes rassen aardbeien. Je leert er ook welke soorten geschikt zijn voor welke verwerkingen en hoe je zelf aardbeien kan kweken en de beste verzorging geven in je eigen moestuin. Wie de smaak helemaal te pakken heeft, kan aanschuiven voor een workshop confituur maken.

Mét muziek

“We willen een breed publiek aantrekken, dus gezinnen zijn zeker meer dan welkom. Er is heel wat entertainment en animatie voorzien voor de kinderen, uiteraard rond het aardbeienthema. Zo kunnen ze zich wagen aan diverse opdrachten en prijzen winnen. Misschien wordt er wel iemand gekroond tot Aardbeienprins of -prinses?”, lacht Willem geheimzinnig. Een festival is de naam onwaardig zonder muziek, dus draait een dj er passende plaatjes en brengt er ludieke verslaggeving. De weide van de Kunstschuur wordt de parking. Toegang tot het festival van 13 tot 22 uur is gratis. (EV)

Info: Facebookpagina Festival des Fraises.