Aanvraag ingediend voor marktnamiddag in Woesten

Foto RVL
Redactie KW

Het gemeentebestuur van Vleteren kreeg een aanvraag om vanaf donderdag 19 april een openbare namiddagmarkt toe te laten in Woesten.

“We ontvingen een brief vanwege de voorzitter van de Bond van West-Vlaamse Marktkramers, met de vraag in Woesten een namiddagmarkt te mogen organiseren op donderdag, vanaf Pasen”, vertelt burgemeester Stephan Mourisse. “Er zou zowel voeding als non-food worden aangeboden. Dat zou een mooie zaak zijn voor Woesten, maar we hebben de zaak nog niet nader besproken. We zullen het waarschijnlijk eens uitproberen. Maar het is zeker onze taak niet om markten te organiseren.”

Manfred Christiaen uit Oostende is voorzitter van de bewuste bond, maar onze vele pogingen om hem te contacteren bleven onbeantwoord.

Concessie

Geert Vandemaele is voorzitter van de Onafhankelijke Orde van West-Vlaamse Marktkramers. “Wij organiseren geen markten. Onze vereniging bemiddelt tussen marktkramers en gemeentebesturen, en licht wetgeving toe, zowel plaatselijk als nationaal. Wij laten onze leden vrij om te staan waar ze willen, maar wij zijn erg sterk gekant tegen de concessiemarkten, zoals die in Woesten georganiseerd zou worden. In dergelijke gevallen geeft een gemeente de concessie, tegen een bepaald bedrag, in handen van één man. Dat werkt normaal met ‘insteken’. Die persoon moet er dan maar voor zorgen dat hij genoeg standgeld kan ophalen bij de deelnemende marktkramers. Maar uit ervaring weten we dat, bij stijgend succes, ook de standgelden de hoogte ingaan. Dat is het geval in Koksijde en Middelkerke. Vleteren zou voor Woesten veel beter een markt organiseren in eigen beheer, in plaats van die in handen te geven van een persoon of bond. Dat zou veel beter zijn op de lange duur. Want wat indien er na een tijd maar enkele kramen meer overblijven? Dan moeten die opdraaien voor de volledige som die de concessiehouder betaalt aan de gemeente. Wij doen hierbij dan ook een oproep aan de gemeente: organiseer het zelf, zo hou je het zelf in handen.”

Sociaal contact

Een marktkramer uit de Westhoek, die al 25 jaar op zes markten per week staat: “Ik heb daar nog niets over gehoord, maar ik denk dat er weinig kans op slagen is in zo’n kleine gemeente als Woesten. Misschien alleen voor kramen met voeding. Er is daar bovendien geen traditie. Heel vroeger stond men er met vis en groeten. Ik heb op de markt van Poperinge en Veurne wel heel wat klanten uit Vleteren.”

“Op de markt van Poperinge en Veurne heb ik heel wat klanten uit Vleteren”

“Wij hebben zeker geen interesse om in Woesten te gaan staan met ons kraam. Het is erg moeilijk om een nieuwe markt op te starten. Het aantal marktkramers vermindert ook gestaag. In Ieper waren we vroeger met 140, nu nog met 100. Poperinge blijft wel stand houden met een 55-tal. Voor vele middenstanders was marktkramer worden een laatste springplank, net als café houden. Maar ik kan goed begrijpen dat Vleteren een markt wil aantrekken. Dat is een goede reclame voor de gemeente. Voor vele mensen is het naar de markt gaan een tijdverdrijf. Het belangrijkste van een markt is het sociaal contact.”

Op woensdagnamiddag staat in Woesten van 15 tot 19 uur al een hele tijd het pizzakraam Carillon. Tijdens het seizoen staat er ook een groenteboer met aardbeien.

In West-Vlaanderen is er alleen nog een namiddagmarkt in Oudenburg, op woensdag. Op dinsdagnamiddag staan er ook nog een drietal kramen in Westouter. Tijdens het zomerseizoen zijn er wel een aantal namiddagmarkten aan de kust.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier