Aantal leeflooncliënten in Oostende steeg in 2013 met 4,51%

Secretaris Guy-Paul Libin, voorzitter Vanessa Vens en financieel beheerder Jürgen Seys van het Oostendse Sociaal Huis. (Foto HH)
Redactie KW

Het aantal leefloners in Oostende steeg in 2013 met 4,51%, maar stagneert in de eerste maanden van 2014. Dat maakt het Sociaal Huis van Oostende bekend.

In Oostende ontvingen in 2013 gemiddeld 872 mensen een leefloon en gemiddeld 380 mensen een equivalent leefloon. Een equivalent leefloon gaat naar asielzoekers en vreemdelingen ingeschreven in het vreemdelingenregister. Het wordt voor 100% betoelaagd door de federale overheid. Voor het gewone leefloon is dat maar 61 of 71%. Samengeteld ontvingen dus 1.251 cliënten een OCMW-uitkering. Daarbij zijn ook mensen die geactiveerd worden via een artikel 60-tewerkstelling.

“In vergelijking met 2012 stijgt het aantal leeflooncliënten met 11,6% en daalt het aantal equivalent-leeflooncliënten met 9,3%”, zegt voorzitter van het Sociaal Huis Vanessa Vens. “Die daling van het equivalent leefloon heeft te maken met de maatregelen van de federale overheid om het aantal asielaanvragers terug te dringen, maar ook met het feit dat equivalent-leefloners na vijf jaar kunnen overstappen naar het gewoon leefloon.”

“In totaal zien we een stijging van 4,51%. Dat is minder dan onze prognose van midden vorig jaar, toen we een stijging van 7% voor het hele jaar konden voorspellen”, legt Vens uit. “Het leidt tot hogere kosten voor het Sociaal Huis, maar dat werd budgettair voorzien en opgevangen. Eind december 2013 waren er 1.286 leeflooncliënten. Het gemiddelde voor de eerste drie maanden van 2014 ligt op 1.290. Dat is dus een heel licht stijgende lijn tot een status quo.”

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier