Aantal leefloners daalt in Oostende

Redactie KW

Het gemiddeld aantal leefloners in Oostende dit jaar ligt 2,5% lager dan in 2013. Dat maakt het Sociaal Huis bekend. Door het wegvallen van de beroepsinschakelingsuitkering na drie jaar vanaf 1 januari wordt vanaf dan wel weer een stijging verwacht.

Het aantal leefloners in Oostende bedroeg in september 1.140, minder dan in januari toen er nog 1.282 werden geteld. Gemiddeld zijn er dit jaar 2,5% minder leefloontrekkers dan vorig jaar. Meer cliënten slagen erin om uit de steun te raken dan dat er nieuwe cliënten toestromen. Het aantal leefloners bedroeg in september 72,5%, het aantal equivalent leefloners 27,5%. Equivalent leefloon gaat naar asielzoekers en vreemdelingen die in het vreemdelingenregister zijn ingeschreven. Het wordt voor 100% door de hogere overheid gesubsidieerd tegenover slechts 61 of 71% voor het gewone leefloon.

“Zowel leefloon als equivalent leefloon gaat in dalende lijn, maar het aandeel gewoon leefloon stijgt wat”, zegt voorzitter van het Sociaal Huis Vanessa Vens. “Leefloon en equivalent leefloon samen gaan voor 60% naar niet-Belgen en dat aandeel stijgt lichtjes. We zien wel een grote groep leefloners jonger dan 25 jaar. Door de daling blijven de leefloonkosten binnen ons budget en dat stemt ons tevreden. Maar vanaf januari wordt de beroepsinschakelingsuitkering na maximum drie jaar stopgezet. Daardoor stroomt een nieuwe groep mensen naar het leefloon. In Oostende gaat het voor januari om maximum 75 mensen.”

(HH)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht