Aantal leefloners daalt in Oostende met 5,3%

Voorzitter Vanessa Vens van het Sociaal Huis (rechts) met v.l.n.r. kokkin Agna Aernoudt, Hejratullah uit Afghanistan en Choedak uit Tibet, twee mensen die via een sociale tewerkstelling in de keuken van het Sociaal Huis naar vast werk worden begeleid. (Foto HH)
Redactie KW

Het aantal leefloners in Oostende daalde in 2014 met 5,3% in vergelijking met 2013.

“In 2014 waren er per maand gemiddeld 1.187 mensen in Oostende die leefloon of equivalent leefloon ontvingen”, vertelt voorzitter van het Sociaal Huis Vanessa Vens. “Dat is een daling met 5,3% in vergelijking met 2013, toen gemiddeld 1.247 mensen een leefloon of equivalent leefloon kregen. Het aantal leefloners in Oostende is heel hoog, ons aantal leefloners per 1.000 inwoners behoort samen met Gent en Antwerpen tot de topdrie in Vlaanderen. Maar tegen de Vlaamse trend in is het cijfer bij ons wel dalend.”

“De verklaring van de daling is te vinden in de enorme inspanningen die wij leveren op het vlak van activering”, aldus Vens. “Twee derde van onze leeflooncliënten gaan direct in arbeidsactivering. Ze krijgen taallessen, volgen opleidingen, krijgen een sociale tewerkstelling of worden meteen naar werk begeleid. Een derde is niet meteen naar werk te begeleiden, maar is wel sociaal activeerbaar. 42% van onze leefloon- en equivalent leeflooncliënten is Belg, 58% heeft niet de Belgische nationaliteit. 173 cliënten waren leefloonstudenten die worden ondersteund om een diploma te halen.”

De dalende trend zette zich door in de eerste drie maanden van 2015. “In 2014 waren er in januari, februari en maart gemiddeld 1.282 cliënten die leefloon of equivalent leefloon kregen, in dezelfde periode van 2015 waren er dat maar 1.235 meer. In de eerste maanden van het jaar hebben we traditioneel vrij veel leeflooncliënten omdat het moeilijker is om werk te vinden. In het zomerseizoen zijn er aan de kust veel meer mogelijkheden om aan het werk te raken. Maar we zien toch een verdere daling en dat stemt ons voorzichtig optimistisch.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier