Aantal kansarme buurten in West-Vlaanderen nam voorbije jaren toe

© iStock
Redactie KW

De Provincie West-Vlaanderen bracht dinsdag de derde editie van de West-Vlaamse Kansarmoedeatlas uit. Daarmee breidt men een vervolg aan de edities van 2011 en 2014. Meest in het oog springend is de toename van het aantal kansarme buurten: 94, verspreid over 26 gemeenten in 2016 ten opzichte van 86 in 2013.

De Kansarmoedeatlas van de Provincie West-Vlaanderen brengt de verspreiding van kansarme buurten, de kenmerken van de inwoners van die buurten en de evolutie doorheen de tijd zorgvuldig in kaart. Om de drie jaar, sinds 2011, publiceert de provincie een lijvig rapport waarin tien indicatoren worden samengebracht in vier dimensies: demografie, huisvesting, onderwijs en werkloosheid. Een kansarme buurt is een buurt waar een aantal problematieken samenkomen. Wanneer een straat, wijk of buurt slecht scoort op drie of meer dimensies, wordt die bestempeld als ‘kansarm’.

De cijfers dit jaar ogen niet meteen bijster positief. In vergelijking met de vorige editie, die de situatie in 2013 bekeek, nam het aantal kansarme buurten in West-Vlaanderen toe: van 86 naar 94. Daarnaast is er ook een ruimere spreiding dan in 2013. Nu tellen 26 gemeenten minstens één kwetsbare buurt, terwijl het bij de vorige Kansarmoedeatlas om 21 gemeenten ging. In totaal wonen 132.107 mensen in de kansarme buurten; dit is 11,78% van alle West-Vlaamse inwoners. Dit komt neer op 70.777 huishoudens of 14,35% van alle huishoudens in de provincie. Dit betekent echter niet per definitie dat al deze inwoners van de kansarme buurten zich bevinden in een kansarmoedesituatie, maar er zijn binnen deze buurten wel risicofactoren aanwezig die de kans op kwetsbaarheid verhogen.

Elke kustgemeente

De kust blijft een kwetsbare regio. Zo heeft elke kustgemeente minstens één kansarme buurt en vertegenwoordigt de kustregio (exclusief Brugge) bijna 44 procent (41 van de 94) van het totale aantal kwetsbare buurten. Ook de centrumsteden – Brugge, Kortrijk, Roeselare en vooral Oostende – blijven een aandachtspunt. Meer dan de helft van de buurten (48) zijn in deze vier steden terug te vinden. Het zuiden van de provincie valt net als bij de twee voorgaande edities op. Zowel Menen, Wervik als Kortrijk tellen minstens drie kansarme buurten.

Opvallend is dat in 2016 ook in een aantal kleinere gemeenten, zoals bijvoorbeeld Ichtegem, Koekelare, Tielt, Veurne en Avelgem, buurten met een hogere kansarmoede gedecteteerd werden. Bijan drie op vier van de buurten in 2017 waren ook in 2014 al kansarm, 17 buurten verdwenen uit de atlas, terwijl er wel 25 nieuwe bijkwamen. Binnen de verschillende gemeenten wordt tenslotte een hogere concentratie van kansarmoede vastgesteld: het verschil tussen kansarme en niet-kansarme buurten wordt groter met enerzijds meer buurten die de vier drempels en anderzijds meer buurten die er geen enkele overschrijden.

Er zijn 94 buurten die aan de hand van de gebruikte methode als kansarm naar voor komen. Dit komt neer op 7,2% van het aantal beschouwde buurten. In deze 94 kansarme buurten wonen samen 70.777 gezinnen (14,3% van de West-Vlaamse gezinnen). In bevolkingsaantallen zijn dit 132.107 personen of 11,8% van de West-Vlamingen.
Er zijn 94 buurten die aan de hand van de gebruikte methode als kansarm naar voor komen. Dit komt neer op 7,2% van het aantal beschouwde buurten. In deze 94 kansarme buurten wonen samen 70.777 gezinnen (14,3% van de West-Vlaamse gezinnen). In bevolkingsaantallen zijn dit 132.107 personen of 11,8% van de West-Vlamingen.© Kansarmoedeatlas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier