Aan tafel bij de familie Vanhoutte: “We leven voor het G-voetbal”

We zien de familie Vanhoutte met Dave, Sophie Noreille en Nathan. (Foto EDB)
Redactie KW

We mochten deze week samen met de familie Vanhoutte aan de ontbijttafel zitten. Het gezin woont bijna zeven jaar in de Rekkemsestraat in Marke.

Het gezin Vanhoutte bestaat uit papa Dave Vanhoutte (47), mama Sophie Noreille (43) en hun zoon Nathan Vanhoutte (11). Het gezin woonde eerst op een appartement in Hulste, verhuisde dan naar Desselgem en nog later naar Marke.

Dave werkt als sales manager bij verffabrikant Vibol Coatings. Hij houdt zich vooral bezig met de verkoop en industriebouw. “Op een werkdag ga ik eerst naar het kantoor in Gullegem. Daarna ben ik zo goed als de hele dag op de baan“, vertelt Dave. “Ik werkte twaalf jaar in Aldi Oostrozebeke”, pikt Sophie in. “Maar toen we naar Marke verhuisden, heb ik mijn overplaatsing gevraagd. Ik kon na enkele maanden beginnen in het filiaal in Wevelgem.”

Het gezin verhuisde in 2010 naar Marke omdat hun zoon Nathan, die autisme heeft, naar school ging naar de Kindervriend in Rollegem. “We brengen Nathan naar school en gaan hem ook zelf ophalen. Ook nu hij in De Klimop in Zwevegem op school zit. Als niemand van ons Nathan kan ophalen, springt mijn moeder – die met pensioen is – in voor de opvang van Nathan. Als hij van school komt maakt hij zijn huiswerk en rust hij wat uit“, aldus Sophie.

“Je wordt één familie, ook buiten het voetbalgebeuren wordt al eens afgesproken”

De verhuizing naar Marke was voor Dave een aanpassing. Voor Sophie was het eerder thuiskomen. Haar ouders wonen in Lauwe en veel familieleden wonen in Marke. Sophie kent het dorp al van in haar kindertijd. Ze is er ook naar school geweest.

pixelen

In haar vrije tijd is Sophie vooral bezig met pixelen en ‘diamond painting’, wat dicht aanleunt bij het pixelen. “Met pixelen maak je met pixels – dat zijn kleine vierkantjes – foto’s na. Het is borduren zonder naald. Voor Nathan geboren werd, was ik vooral bezig met gewoon borduren, meer bepaald kruisjessteek.” Sophie gaat ook heel graag shoppen met een vriendin.

Hoewel het nooit de bedoeling was, beheerst voetbal voor een groot stuk het leven van het gezin Vanhoutte. “In het gewone voetbalcircuit lukte het niet voor Nathan”, vertelt Dave. Toen Nathan na een pauze opnieuw wou voetballen, vond het gezin geen plaats voor hem. Daarom richtte Dave vorig jaar een G-voetbalploeg op in Marke. Die voetbalploeg draait intussen erg goed. “De ploeg telt twintig kinderen en het klikt heel goed, zowel tussen de kinderen, die allen een andere beperking hebben, als tussen de ouders. Je wordt als het ware één familie en ook buiten het voetbalgebeuren wordt er al eens afgesproken. We gaan soms samen iets eten of eens bowlen. Zo kweek je een vriendschapsband.”

In juni speelde de ploeg een tornooi in Nederland. “Daar staan ze al veel verder met G-voetbal. Hier is de Voetbalbond er wel mee bezig, maar het gaat traag. Het is soms frustrerend dat onze kinderen tegen volwassenen moeten spelen. Wat wel heel goed is, is dat er geen rangschikkingen zijn. Bij G-voetbal zijn er geen winnaars en geen verliezers. Een match spelen is al een hele uitdaging voor onze kinderen. Ze krijgen namelijk sowieso niet veel kansen.”

(Els Deleu)