Aan tafel bij de familie Vangheluwe: “De kinderen helpen graag mee”

Het avondmaal bestond tijdens ons bezoek uit afbakbroodjes met beleg. © EDB
Redactie KW

Deze week waren we te gast bij Bjorn Vangheluwe (39) en Maud Vansteenkiste (38) en hun kinderen Kobe (10) en Nore (6) in Kortrijk. In de vakantie eet het gezin altijd ‘s middags warm. ‘s Avonds staat brood op het menu.

Maud werkt als kleuterleidster in de Sint-Jorisbasisschool in Menen. Ze geeft vormselcatechese op Overleie en zingt in koor Domino. “We doen om de twee maanden eens een optreden en profiteren ervan om tijdens de grote vakantie enkele nieuwe liedjes aan te leren.”

Maud speelde vroeger nog bij De Spatjes op Overleie, maar acteert nu bij toneelkring Harlekijn in Kortrijk, waar Kobe ook bij de jeugd acteert en Bjorn meewerkt in de decorploeg. Bjorn werkt als houtbewerker bij LS-Bedding in Bavikhove. Hij was tot vorig jaar tijdens zijn vrije tijd nog afgevaardigde van de voetbalploeg van Kobe bij KRC Bissegem, maar neemt nu een sabbatjaar. Nore danst bij de Vaste Vuist in Lauwe.

Gewone kost

“Als het school is eten de kinderen ‘s middags warm op school, en dan eten ze ‘s avonds een boterham. Pas als zij slapen koken wij voor ons twee. Het hangt ervan af wie eerst thuis is. Meestal kook ik op maandag en woensdag, maar tijdens de vakantie doen we dit samen, ook de kinderen helpen al graag eens mee”, zegt Maud, die graag kookt maar er weinig tijd voor heeft.

De jongens in het gezin houden vooral van de gewone kost en genieten van worst, hamburger, kotelet of biefstuk. Mama en dochter genieten ook al eens van een pasta of een ander nieuw gerechtje. “Maar Bjorn maakt er geen probleem van als ik eens iets nieuws klaarmaak en dit voor ‘s avonds opwarm.”

“Ook Lotte de hond mocht mee op vakantie”

Het gezin Vangheluwe is nu nog met vakantie. Maud heeft twee maanden vakantie, maar de eerste week van juli en de laatste week van augustus gaan de kinderen naar de opvang op school. “Dan ruim ik de klas op of maak ik ze klaar voor het volgend schooljaar.”

Aan tafel bij de familie Vangheluwe:
© EDB

Bjorn is aan zijn laatste weekend van zijn vakantie toe. De afgelopen twee weken is het gezin naar Roompot in Weerterbergen in Nederland op reis geweest. Bjorn rijdt niet graag heel ver met de wagen. “Het park ligt niet ver van Eindhoven. We gingen er met het hele gezin naartoe. Ook Lotte de hond mocht mee. Onze poes Rocco mocht bij vrienden logeren en mijn zus kwam de vissen eten geven”, vertelt Maud.

Op vakantie

In Weerterbergen ging het gezin elke voormiddag wandelen. De namiddagen stonden in het teken van de kindjes. Vrienden van Maud en Bjorn kwamen ook vijf dagen logeren. Twee avonden per week genoot het gezin van live-muziek en konden de kinderen op het speelpleintje spelen. Het was het tweede jaar op rij dat het gezin op vakantie ging. “De volgende jaren zal het er niet van komen. Misschien gaan we dan enkel een weekendje weg.”

(Els Deleu)