Aan tafel bij de familie De Bruyne: “Het liefst kook ik op gevoel”

De familie De Bruyne aan de tuintafel in het rustige Bellegem. © EDB
Redactie KW

We schuiven deze week aan tafel bij Rudi De Bruyne en Nancy Dupont in Bellegem. Beiden zijn gepensioneerd en hebben een passie voor eten en drinken. Ze zijn ook verzot op hun kleinkinderen.

Rudi De Bruyne (63) werkte als hoofdsecretaris van het parket van de arbeidsrechtbank in Kortrijk, Ieper en Veurne. Samen met zijn vrouw Nancy Dupont (63) heeft hij een zoon, een schoondochter en twee kleinkinderen. Nancy werkte eerst als rekenplichtige correspondent in de rijkslagereschool in Heule en Kortrijk. Van 1981 tot 2014 werkte ze voor de douane, eerst in Zaventem, dan in de Gentse haven en de laatste vier jaar op industriezone LAR.

Rudi is al sinds zijn 15de bezig met fotografie. Hij is lid van Fotografencollectief Kultura en is ook actief op Instagram. Verder verdiepte hij zich in de stamboom van de familie De Bruyne. Rudi gaat wekelijks zwemmen met de kleinkinderen en gaat graag uit eten met Nancy, die van koken houdt. Nancy: “Ik heb meer dan tien jaar kookles gevolgd. Ik deed dit eigenlijk om eens onder de mensen te zijn, want ik kon al koken. Ik heb dat in mijn jeugdjaren van mijn mama geleerd. Kroketjes, rundtong, vol-au-vent; die zaken kon ik al bereiden nog voor ik begon met kookles volgen.”

Dagelijks glaasje wijn

Nancy volgde ook enkele jaren bloemschikken en is een natuurliefhebber. Sinds november helpt ze bij het begeleiden van een praatgroep met allochtone vrouwen in Bellegem. “Onlangs organiseerden we een picknick, waarbij elke vrouw iets lekkers meebracht uit haar eigen cultuur. Het was heel fijn om nieuwe smaken te ontdekken.”

Aan tafel bij de familie De Bruyne:
© EDB

Tijdens ons bezoek aten we een vispannetje met lotte, zalm en Bouchot-mosselen. Een aperitiefje voor de maaltijd en een kopje koffie als afsluiter, slaan Rudi en Nancy slechts zelden over. Ook drinken ze bijna dagelijks een glaasje wijn bij het eten. “We kochten ook een wijn van het geboortejaar van onze zoon en van onze kleinkinderen. Die flessen hebben een speciale plek gekregen. Wijnen hoeven niet duur te zijn om lekker te zijn. Uiteindelijk vinden we het eten nog altijd belangrijker dan de wijn.”

Rotterdam

Nancy kan niet koken op basis van recepten. “Als ik naar een kookprogramma kijk, maak ik wel eens enkele aantekeningen. Maar het liefst kook ik op het gevoel. Rudi kookte vroeger maandelijks een gastronomisch menu. Rudi: “Ik kookte wel op basis van een recept en maakte dan een voor- en hoofdgerecht en een dessert.”

Enkele weken geleden gingen Rudi en Nancy op reis naar Rotterdam. Ze brachten er een bezoek aan de expo van fotograaf Robert Mapplethorpe. “Als we ergens gaan, proberen we iets anders te doen dan gewoonlijk. Zo aten we er Europees, Vietnamees en zelfs bij een niet-alledaagse Chinees. Bij die laatste kon je geen glaasje alcohol drinken.” Nancy vond dat spijtig.

Maar voorts was het koppel erg te spreken over die culinaire belevenis. “Bij ons in België smaakt Chinees altijd hetzelfde, maar daar kregen we andere smaken voorgeschoteld.” Het koppel at in Rotterdam ook in de Euromast, op 185 meter hoogte, met zicht op de moderne stad.

(Els Deleu)

Wat is je favoriete plekje?

Rudi en Nancy gaan regelmatig wandelen. “Dan maken we een tochtje in de natuur van 5 à 6 kilometer. We fietsen ook graag eens naar het centrum van Kortrijk, via AZ Groeninge. Bij Kaffee Renée, waar we heel graag vertoeven, drinken we dan een koffie en eten we een praline. Ook in Damier in Kortrijk zijn we al een paar keer geweest.”

“We trekken ook graag eens naar Roeselare om een terrasje te doen. Ook houden we van een uitstap naar de kust, gecombineerd met een picknick op het strand en een ijsje met aardbeien en slagroom op een terras. Genieten staat bij ons in het teken van eten en drinken. Ons lievelingsplekje is echter onze tuin, van waaruit we een zicht hebben over het platteland.” (EDB)

Waarom hou je van Kortrijk?

Rudi en Nancy houden van het bruisende karakter van de stad en zijn tegelijk verzot op de rust die Bellegem uitstraalt. “We wandelen graag langs de nieuwe Leieboorden, over de vele mooie bruggen en langs het strand van Kortrijk. Het is een hippe stad vol evenementen. Er is altijd iets te doen.”

“Als we ons willen terugtrekken blijven we gewoon in Bellegem. We houden van de natuur in de deelgemeente. We willen hier voor altijd blijven en hopen dat we deze plek nooit moeten verlaten. Je hebt er ook alles; bakkers, slagers, een supermarkt… En Rollegem is vlakbij. Met onze kleinkinderen fietsen we vaak eens naar Rollegem en terug. In hun thuisstad Wevelgem is het immers te druk om te fietsen.” (EDB)

Wat is je lievelingsgerecht?

“Een lievelingsgerecht hebben we niet echt. We proeven graag nieuwe dingen. Rudi at zelfs al eens krokodil en zou ook eens slang willen proeven.” Eén keer per week proberen Rudi en Nancy vegetarisch te eten. “Zo houden we van risotto en gegrilde aubergines met een bieslooksausje, peterselie en look.”

Het koppel houdt ook heel erg van de kookkunsten van chefs als Sebastien van Vol-Ver en Martijn die Restaurant Rebelle in Marke zal starten. “We vermoeden dat hij binnen enkele jaren een ster haalt. Ook bij Sergio Herman – in Pure C in Cadzand en The Jane in Antwerpen – is tafelen een hele belevenis. Heerlijk! Maar pas op, een goede croque monsieur kan ons ook smaken.” (EDB)

Wat is je favoriete plekje?

Rudi en Nancy gaan regelmatig wandelen. “Dan maken we een tochtje in de natuur van 5 à 6 kilometer. We fietsen ook graag eens naar het centrum van Kortrijk, via AZ Groeninge. Bij Kaffee Renée, waar we heel graag vertoeven, drinken we dan een koffie en eten we een praline. Ook in Damier in Kortrijk zijn we al een paar keer geweest.”

“We trekken ook graag eens naar Roeselare om een terrasje te doen. Ook houden we van een uitstap naar de kust, gecombineerd met een picknick op het strand en een ijsje met aardbeien en slagroom op een terras. Genieten staat bij ons in het teken van eten en drinken. Ons lievelingsplekje is echter onze tuin, van waaruit we een zicht hebben over het platteland.” (EDB)