Aan tafel bij de familie Boury: “Eten is altijd een feest”

Tom en Nathalie eten gewoonlijk 's avonds warm. Bij ons bezoek stond er paëlla op het menu. © EDB
Redactie KW

Voor Tom Boury (45) en Nathalie Deleu (49) uit Kortrijk is eten een feest, altijd en overal. Dat kan zowel thuis zijn als op restaurant. Nathalie is een echte foodie. Ze heeft met www.hofvaneten.be een foodblog.

Tom doet bij Peugeot Automotive Groep in Waregem de verkoop en het administratief luik. In zijn vrije tijd is hij bij Taal en Kunst en bij de Kortrijkse Revue betrokken. Nathalie werkt als administratief bediende in de commerciële dienst van CM. Koken is niet haar hobby, maar een echte passie.

“Alles wat met producten, koken en eten te maken heeft interesseert me”, zegt ze. Tom eet alles wat Nathalie hem voorschotelt en hij geniet ervan. Het koppel bezoekt ook graag sterrenrestaurants. “De Karmeliet bezochten we al en ik droom ervan om eens naar Het Hof van Cleve te gaan. Ik bewonder Peter Goossens voor zijn productkennis en wat hij met voeding doet.”

“Ik zie aan mezelf dat ik anders kook dna 25 jaar geleden”

“We genieten ook van wat ze bij gastrobar Gust in Kortrijk brengen van keuken. Het is niet de goedkoopste zaak in Kortrijk maar de keuken is er subliem“. Het koppel apprecieert ook de traditionele restaurants. “In Nostalgie was het stoofvlees bijvoorbeeld super lekker!”

Shoppen

Als Nathalie gaat shoppen doet ze dat in traiteurzaken, delicatessenwinkels, natuurwinkels en in Theoria voor kookboeken. “Ook kookworkshops volg ik graag. Dat is een nieuwe wind in Kortrijk. Laatst ging ik naar een voorstelling van het laatste boek van Rens Kroes, zeg maar de Nederlandse Pascale Naessens, die een vernieuwende keuken brengt.”

Vooral in stoofschotels en groentengerechten kan Nathalie veel uitproberen en smaken combineren. De grote voorliefde van Nathalie gaat naar de Marokkaanse en oriëntaalse keuken. Ze kookt veel met kruiden zoals garam masala en komijn.

“Ook wat niet lukt wordt op de blog steeds uitgelegd”

Bij samenzitten hoort voor Tom en Nathalie ook eten en drinken. “Ik deel dat van mijn grootmoeder“, zegt Nathalie. De postbode moest er soep drinken en kinderen op een Chirokamp in de buurt trakteerde ze op een glas limonade.”

Nathalie at thuis de gewone boerenkeuken met aardappelen, groenten en vlees. “Mijn moeder betrok mij altijd bij het koken. Toen ik op eigen benen stond, kookte ik verder de gewone keuken maar ik kreeg toch vaak opmerkingen van mensen dat dingen heel lekker waren en mijn recepten werden gevraagd.”

“Zo begon ik zo’n tien jaar geleden een blog, oorspronkelijk was het een verzamelplaats voor mijn recepten die online stond, maar er kwam toch respons van onbekenden die mijn recepten uitprobeerden en ze lekker vonden. Dat motiveerde om verder te doen. Ik plaats op www.hofvaneten.be recepten met mijn foto, maar ook wat niet lukt wordt uitgelegd en producten worden er voorgesteld.”

Fotografie

Nathalie volgde zelfs een basisopleiding fotografie in functie van haar blog. Door haar blog had ze al contacten met Delhaize en ‘Lekker van bij ons’, waarvoor ze kookte. “Koken evolueert. Ik zie aan mezelf dat ik nu anders kook dan 25 jaar geleden. Het aanbod aan producten is nu ook groter en geëvolueerd.”

Waar Nathalie nog van droomt is van een klein zelfstandig zaakje zoals een foodtruck, maar ze moet nog het gat in de markt en ook wel een investeerder vinden die met haar in zee wil gaan.

(Els Deleu)

Wat is je favoriete gerecht?

Voor Nathalie is een favoriet gerecht kiezen echt moeilijk. “Dat kan verschillen en ligt in perioden. Hadden ze me dit 20 tot 30 jaar geleden gevraagd, dan was dat spaghetti bolognaise. Iets wat ik nu supergraag eet is sushi. Dat eet ik graag bij de Japanner, waar het authentiek klaargemaakt is. Je kan dit ook afhalen op de markt, in Antwerpen en Gent heb je al veel kans om dit te eten.”

Tom kiest voor een goed stuk vlees. “Laatst gingen we naar Carcasse in Koksijde, daar kan je gerijpt vlees eten, superlekker. Tegen een côte à l’os zeg ik niet neen.” Volgens de kinderen is de aardappelpuree van Nathalie heel lekker. “Nochtans maak ik dat niet zoveel klaar, maar als ze dit hier komen eten is het feest!”

Waarom hou je van Kortrijk?

Tom is een rasechte Kortrijkzaan. “Ik ben echter niet een boom die je niet kan verplanten, want we woonden een vijftal jaar in Ieper, maar in Kortrijk voel ik me thuis, en ben ik actief bij Taal en Kunst en de Kortrijkse Revue, die me ook heel nauw aan het hart liggen.”

Nathalie voelt zich eerder thuis in Ieper. “Ik heb in Kortrijk meer het gevoel dat ik als gast in de stad rondloop. Ik woon nochtans graag in Kortrijk hoor. Het is een stad die leeft en waar regelmatig iets te doen is. We wonen dicht bij alles en het aanbod aan winkels is ook goed. Ieper is meer een klein dorp als je het vergelijkt met Kortrijk. Het zijn steden met een andere charme. Kortrijk is meer groots en anoniem, ook al ken ik hier intussen vele mensen.”

Wat is je lievelingsplekje?

Voor Nathalie is de bibliotheek haar favoriete plekje in Kortrijk. “Ik haal zes à zeven boeken per maand in de bibliotheek. Ik ben al van kinds af een fervente lezer. In de plaatselijke bibliotheek in het dorp waar ik mijn jeugd doorbracht waren misschien een paar honderd boeken, en ik denk dat ik ze allemaal gelezen heb. Ik ben altijd blijven lezen.”

Nathalie leest graag waargebeurde verhalen, romans, thrillers en biografieën. Geschiedenisboeken leest ze niet, maar geschiedenis kan ze wel appreciëren als ze op reis is. “Dan lees ik eigenlijk niet.” Nathalie drinkt ook graag een koffie in Sweet Nuts, een bio-delicatessenzaak met een vernieuwend interieur. Toms favoriete plaats in Kortrijk is het podium van de schouwburg.

Wat doe je dit weekend?

Hoogstwaarschijnlijk zal het weekend voor Tom en Nathalie uit eten en drinken bestaan. “We hebben dit weekend twee familiefeesten. Zaterdagmiddag is er feest in Het Zomerhuis in Wevelgem voor de 90ste verjaardag van ‘klein memeetje’, Toms grootmoeder.”

Op zondag trekt het gezin naar Heuvelland voor het verjaardagsfeest van het jongste kindje van Nathalies broer dat vier jaar wordt. Niets te doen hebben komt bij Tom en Nathalie weinig voor. “Onze agenda’s zijn meestal rijk gevuld, maar eten en drinken hoort er wel altijd bij. We gaan niet altijd uit eten, maar als er tijdens het weekend meer vrije tijd is, betekent dit ook dat ik meer tijd heb om te koken”, zegt Nathalie die elke dag vers kookt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier