Aalbekenaars kweken wereldkampioenen en dat is niet zonder gevaar

Frank Debonnez en Dorine Witdouck bij hun perfect verzorgde en kraaknette vogelkooien. (Foto EDB)
Redactie KW

25 keer goud, 13 keer zilver en 5 keer brons: dat eremetaal verzamelden Frank Debonnez (62) en Dorine Witdouck (56) tijdens verscheidene kampioenschappen voor vogels in december en het wereldkampioenschap in januari. Toch eindigde het laatste kampioenschap in mineur: een van hun prijsvogels werd immers gestolen.

“We kunnen het bijna niet geloven”, luidt het bij het koppel, dat al meer dan tien jaar meedraait aan de wereldtop. “Het begon al op de Gouden Ring Show in Roeselare. Daar wonnen we elf keer goud, drie keer zilver en een keer brons bij de Europese vogels. Vorig jaar wonnen we de gouden ring en in 2009 de zilveren, nu zijn we derde in het klassement en hebben we de bronzen ring. We hebben nu de hele collectie.”

Onder de 354 deelnemers werden Frank en Dorine met de 35 vogels die ze meehadden 16de in het eindklassement. Ze waren ook provinciaal kampioen. Op het nationaal kampioenschap in Sint-Niklaas haalden Frank en Dorine met 43 vogels 23 medailles: dertien keer goud, acht keer zilver en twee keer brons.

Vuurwerk is stress

In januari werd dan het wereldkampioenschap georganiseerd in het Spaanse Almeria met bijna 26.000 vogels van ruim 3.100 liefhebbers. Frank en Dorine gaven twaalf vogels mee: distelvinken, botvinken, fraters en barmsijzen. “Acht van onze vogels haalden 90 punten en meer. We wonnen er een keer goud, twee keer zilver en twee keer brons.”

Het koppel draait ondertussen al meer dan tien jaar mee aan de top en haalde al 40 medailles – waaronder 16 gouden – op het wereldkampioenschap. Op het laatste moment moesten ze nog twee vogels ter vervanging meegeven. “Door het aanhoudende vuurwerk de hele oudejaarsnacht, waren van twee vogels de pluimen uitgevallen door de stress.”

Ettelijke uren per dag

Het succes van het koppel eist ook wel zijn tol. Een van de vogels die goud won, werd gestolen op het WK. Daags na aankomst in België overleed ook een van hun vogels. Frank en Dorine kweken hun beestjes volledig zelf en daar zijn ze trots op. “Dagelijks zijn we ettelijke uren bezig met de verzorging van onze vogels. Als de moeder hen in de steek laat, kweken we hen zelfs op in huis. We zien onmiddellijk als er iets fout loopt.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier