Aalbeekse koster neemt afscheid: “Vijf verschillende priesters, maar altijd heel aangenaam”

Jean-Luc Verhaeghe heeft nu weer tijd voor zijn kleinkinderen en zijn favoriete hobby, oldtimers. (Foto EDB) © EDB
Redactie KW

Na 35 jaar nam Jean-Luc Verhaeghe (54) onlangs afscheid als koster in Aalbeke. Toen hij begin jaren tachtig startte, was hij de jongste koster in vast dienstverband in België. “Maar naar een andere kerk verhuizen zag ik niet zitten”, vertelt hij.

“Toenmalig pastoor Lambelin vroeg, ondertussen meer dan 35 jaar geleden, of mijn tweelingbroer of ik geen zin zouden hebben om koster te worden”, opent Jean-Luc. “Mijn broer had daar geen zin in. En hoewel ik een opleiding lichamelijke opvoeding zou volgen, wist ik eigenlijk al dat ik daar niet meteen werk zou in vinden. Ik speelde toen al muziek, klarinet en slagwerk bij de Aalbeekse harmonie, maar om orgel aan te leren volgde ik privélessen bij Albert Vanhoutte, een fantastische man. Hij kon alles eenvoudig overbrengen en na zes maanden, op 1 januari 1982 kon ik beginnen. Normaal ging hij me alles leren, maar op de dag dat ik begon, overleed Albert. Veel zelfstudie, doen en oefenen heeft me gebracht waar ik nu sta.”

Eindelijk een weekend

Het werk als koster was een deeltijdse functie, daarnaast werkte Jean-Luc ook als standenbouwer en marktkramer. In 1995 nam hij samen met zijn vrouw Carine Vercleyen ‘t Krantenhuisje, met de bijhorende krantenronde, over. “De combinatie met die job is op vandaag wat zwaar geworden, dat geef ik eerlijk toe“, zegt hij. “Ik begin meestal rond middernacht te werken en slaap in de voormiddag. Als er dan een begrafenis gepland staat, is mijn ritme volledig gebroken.”

“Na 35 jaar wordt het tijd eens een weekend vrij te hebben” – voormalig koster Jean-Luc Verhaeghe

Ook het feit dat heel wat kerkdiensten zijn weggevallen speelt mee in zijn beslissing. “De stad kan een koster geen 22 uur meer uitbetalen als er maar om de twee weken een viering plaatsvindt en er slechts nu en dan een begrafenis, huwelijk of doopsel is. Verhuizen naar een andere kerk zag ik echter niet zitten. Het is heel mooi geweest. Na 35 jaar wordt het tijd om eens een weekend vrij te hebben en om te genieten van onze drie – binnenkort vier – kleinkinderen”, aldus Jean-Luc.

https://www.youtube.com/watch?v=GMH2dkOMeC8

Nooit discussie

Doorheen de jaren werkte de koster samen met verschillende priesters. “Zowel met pastoor Lambelon, Hubert Sergeant, Marc Frenay, Michel Roggeman als Marc Dhondt was het altijd goed samenwerken. Vijf verschillende types, dat wel, maar er zijn nooit discussies geweest. Het waren stuk voor stuk aangename mensen. Ik ben iedereen van de parochie erg dankbaar. Ja, ik zal hen toch missen, denk ik.”

Jean-Luc is van plan om het restaureren van oldtimers, zijn favoriete hobby, opnieuw op te nemen. Ook om wat vaker te koken, komt nu wat tijd vrij. Het organistenwerk wordt overgenomen door Inge Linskes, zij speelt al in Bellegem, Rollegem en Kooigem. Ginette Vermeeren, de vrouw die Jean-Luc al twintig jaar bijstaat, zal het eigenlijke kosterwerk voor haar rekening nemen.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier