A’kzie organiseert oudejaarsavondfeest in Kortrijk

Een van de tafels met gasten met achter hen de vrijwilligers. © LOO
Redactie KW

Met de jaarwisseling organiseerde A’kzie, de vereniging waar armen het woord nemen, een feestmaal voor 80 personen.

Voor de achtste maal organiseerde A’kzie een oudejaarsavondfeest voor mensen die het moeilijk hebben en mensen die op zo’n avond eenzaam zijn. Begin december werden uitnodigingen uitgedeeld. Zowat 80 mensen betaalden 10 euro om mee te genieten van een waar feestmaal. Verschillende vrijwilligers bereidden alles voor om er een mooi feest van te maken in de zaal van VC Mozaïek op Overleie. Sommige producten werden gesponsord of tegen een prijsje geleverd.

We konden getuige zijn van een avond vol vriendschap, gezelligheid en vooral veel dankbaarheid. De aanwezigen konden op een mooie manier 2015 afsluiten en 2016 inzetten, en hun eventuele problemen eventjes vergeten…

Jean-Pierre en Daisy in de keuken.
Jean-Pierre en Daisy in de keuken.© EDB

Jean-Pierre Coorevits (65), een gewezen vlasarbeider uit Harelbeke, was hoofdkok van dienst. Al van donderdagmorgen stond hij aan de kookpotten. Hij werd bijgestaan door sous-chefs Patrick Deweerdt en zijn echtgenote Daisy Dierick uit Hulste. Jean-Pierre maakt al een hele tijd soep in buurtcentrum Overleie. Hij leerde er Patrick en Daisy kennen. “Op een leuke manier lokte ik Patrick mee. Hij nam het soep maken van me over toen ik door gezondheidsproblemen anderhalve maand niets kon doen”, aldus Jean-Pierre. “Sindsdien werken we veel samen.”

Voor tv zitten of iets nuttigs doen: de keuze was snel gemaakt

Verschillende vrijwilligers hielpen bij het opdienen, sommigen kwamen voor de eerste keer en anderen doen het al jaren. Joost Bulckaen en zijn partner Dominique Vandenbroucke uit Kortrijk komen al voor de zesde keer als vrijwilliger helpen bij het oudejaarsavondfeest van A’kzie. “We vroegen ons af wat we zouden doen: de hele avond voor tv zitten of iets nuttigs doen. Dan is de keuze snel gemaakt.”

 A'kzie organiseert oudejaarsavondfeest in Kortrijk
© EDB

We spraken met Cathérine Van Poucke, die in Kortrijk woont. Deze Franse weduwe bestelt in buurtcentrum Overleie als vrijwilliger en helpt ook bij de nachtopvang. “Ik heb geen familie maar bij A’kzie is iedereen bezorgd en helpt iedereen mekaar. Je kan niet geloven hoe blij je kan zijn om erbij te horen.” Cathérine is heel gelukkig dat ze de mensen van A’kzie leerde kennen. Ze kon ook op oudejaarsavond genieten van een fijne avond met lekker eten en veel vriendschap.

“Dit geeft enorm veel voldoening”, zegt Jean-Pierre terwijl de complimenten voor de chef overgemaakt worden. Jean-Pierre is een weduwnaar die altijd graag gekookt heeft. “Ik haal mijn inspiratie uit kookboeken van Colruyt en uit ‘de keuken van Sofie’ en durf experimenteren met de gerechten.” Bij het alcoholvrij aperitief bood Jean-Pierre kaasjes, salami en dipsausen aan. Er werden ook nog lekkere hapjes klaargemaakt zoals pasta met garnalen en bieslook en bloedworst op een krokantje met een appeltje. Aan tafel konden de gasten genieten van een pompoensoep en Kortrijks Beiaardgebraad met witlof, peertjes in de wijn, princessenboontjes met spek, aardappelgratin en champignonsaus.

 A'kzie organiseert oudejaarsavondfeest in Kortrijk
© EDB

Om middernacht werd er afgeteld en kreeg wie dat wenste een glaasje cava. Dan volgden het nieuwjaarsgebak en de koffie en kwamen de eerste danspasjes. Na afloop gingen de aanwezigen naar huis met een setje theelichtjes van A’kzie.

(EDB – foto’s EDB/LOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier