950.000 euro voor de restauratie van de Sint-Antonius Abt kerk in Blankenberge

Redactie KW

Dat laat het kabinet van Geert Bourgeois, onder meer Vlaams minister van onroerend erfgoed, maandag weten. Met de premie wil de minister de oudste kerk van Blankenberge onder handen nemen.

“De daken van de Sint-Antonius Abt kerk zijn aangetast door de kleine en grote klopkever, de leien zijn broos en de goten verroest. De daken en de goten worden volledig vernieuwd. Houten dak- en gewelfstructuren worden hersteld. De bijsacristie wordt uitgebreid door een nieuwe wand onder de bestaande luifel te plaatsen en ook het interieur wordt hersteld”, klinkt het in het persbericht.

De Sint-Antonius Abt kerk is gebouwd halfweg de veertiende eeuw. Het oorspronkelijke gotische kerkgebouw was dubbel zo groot als het huidige. De kerk kende een bewogen geschiedenis. In 1572 is de kerk gerestaureerd na een inval van de watergeuzen, en in 1581 wordt het interieur van de kerk verwijderd en wordt ze tijdelijk omgevormd tot een calvinistische bidplaats. Later, in de zeventiende eeuw is de kerk hersteld.

Tijdens de negentiende eeuw groeide de bevolking van Blankenberge en het toerisme erg sterk zodat de kerk te klein werd. Men bouwde daarom een grotere kerk, de Sint-Rochuskerk. De Sint-Antonius Abt kerk is in 1889 gesloten. In 1926 is de kerk gerestaureerd en in 1928 opnieuw verheven tot parochiekerk. Sinds 1937 is de kerk beschermd als monument.

Deze restauratie is de eerste fase van een volledige restauratie van de kerk. De dakwerken zijn momenteel het meest dringend. Nadien worden de gevels en het interieur van de kerk gerestaureerd. Na de restauratie blijft de kerk in gebruik voor erediensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier