89 schadedossiers rond wateroverlast in Dadizele

Burgemeester Ward Vergote © Jan Stragier.
Philippe Verhaest

Anderhalve week na de zondvloed in Dadizele kreeg de gemeente 89 schadegevallen binnen. “Eén particulier heeft voor 45.000 euro schade”, zegt burgemeester Ward Vergote.

Anderhalve week geleden gingen in Dadizele de hemelsluizen wagenwijd open. De gevolgen waren amper te overzien. Tal van straten in het centrum stonden in een mum van tijd blank en meer dan dertig woningen liepen een pak schade op.

“Momenteel zijn er 89 schadedossiers ingediend“, zegt burgemeester Ward Vergote. “Daarvan zijn er 62 landbouwers, 25 particulieren en twee handelszaken: een restaurant en een grote fietszaak. Een globale raming van de schade hebben we momenteel nog niet. De reden hiervoor is dat niet iedereen al een raming van de schade ter beschikking heeft en de schattingscommissie nog volop bezig is met de rondgang naar de landbouwers.”

45.000 euro

Bij de landbouwers waar de schatting wel al werd gedaan, zijn er schadegevallen tot 25.000 euro. “Het grootste schadegeval bij de particulieren bedraagt 45.000 euro“, vervolgt de burgemeester. “Wij vermoeden dat nog een aantal particulieren, waarvan wij weten dat ze schade geleden hebben, hun dossier de komende dagen zullen indienen. Wij dringen er echter op aan om dat zo snel mogelijk te doen. Een raming van de schade is wenselijk, maar momenteel niet noodzakelijk.”

“Ik hoop dat de Vlaamse overheid begrip heeft voor deze dramatische toestanden en de wateroverlast van vorige week absoluut erkent als een ramp, want dat is voor veel gezinnen in groot-Moorslede een feit.”

Burgemeester Ward Vergote: “Op momenten als vorige week is het van belang dat de mensen voelen dat ze niet alleen staan. En daar zijn we in geslaagd”

De diensten van de gemeente en brandweer hebben dan weer uitstekend werk geleverd. “De wateroverlast van vorige week was voor ons een uitgelezen moment om onze werking te checken. Wat op papier staat, werkt ook in de praktijk. Daar zijn we tevreden over, net als de getroffen mensen. We kregen veel positieve commentaar.”

Ook Heidi Nuytten kreeg een pak water te verwerken.
Ook Heidi Nuytten kreeg een pak water te verwerken.© Jan Stragier

“We hebben ook psychosociale hulp geboden. In het opvangcentrum stonden mensen klaar om de getroffen bewoners een kop koffie in te schenken en een luisterend oor te bieden. Maar ze gingen ook de straat op met broodjes en soep. Zo’n kleine dingen maken dikwijls een wereld van verschil. Het belangrijkste was dat onze inwoners zich op zo’n vreselijke momenten niet in de steek gelaten voelden. En daar zijn we in geslaagd.”

Machteloos tegen regen

Extra maatregelen om in de toekomst een dergelijk drama te vermijden, zijn volgens Ward Vergote niet meteen mogelijk. “We wachten op de uitbouw van een tweede bufferbekken, maar dat is voor de meer stroomopwaartse gebieden van Moorslede bedoeld. Verder zullen we onze grachten en beken goed blijven reinigen, maar wanneer je bijna honderd liter regen te verwerken krijgt, sta je machteloos. Er was gewoon niks tegen te beginnen. Hopelijk maken we dit nooit meer mee.”

Schadedossiers kan je indienen bij de milieudienst. Info op 051 788 915.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier