81-jarige Izegemse mag niet meer gokken van kansspelcommissie

Bernard Bekaert © Foto Jos
Redactie KW

De 81-jarige Erna Coghe uit Izegem is al meer dan 30 jaar verslaafd aan vooral paardenweddenschappen, maar ook aan allerlei producten van de Nationale Loterij. Nu kreeg ze op verzoek van haar zoon van de Kansspelcommissie een spelverbod voor onbepaalde duur.

Erna Coghe moet volgens haar zoon Bernard Bekaert al meer dan 30 jaar gokverslaafd zijn. “Mijn moeder begon te spelen op de paardenwedrennen”, zegt hij. “De tiercé en de quarté. Vroeger voor vele duizenden oude Belgische franken in de maand. Later begon ze ook allerlei producten van de Nationale Loterij zoals Lotto en Subito te kopen en raakte zwaar verslaafd. Ze kon dat verborgen houden omdat ze zelf de boekhouding deed voor hun zaak. Tien jaar geleden heb ik alles ontdekt, nadat ze door een fietsongeval in het ziekenhuis lag. Onlangs nog vond ik een kasticket van een krantenwinkel, waar ze in één keer voor 900 euro aan loterijproducten had gekocht. Moeder beweert dat dit niet voor haar alleen was maar voor nog drie andere medespelers. Ze heeft altijd wel een uitleg klaar, net zoals dit bij de meeste gokverslaafden is.”

Zelfhulpgroep

Bernard en zijn zus probeerden hun moeder van haar goksverslaving af te helpen. “Ze ging een drietal keer naar een zelfhulpgroep, maar ze stopte ermee en vond dat dit niets voor haar was. Vorig jaar liet ik na de dood van mijn vader een deel van de erfenis blokkeren. Ten einde raad ben ik nadien zelf naar de Kansspelcommissie getrokken, die de diverse partijen gehoord heeft en besloot moeder een spelverbod op loterijproducten voor onbepaalde tijd op te leggen.”

Bernard vindt dat de krantenwinkels die dergelijke producten van de Nationale Loterij verkopen ook een schuld hebben aan de verslaving van zijn moeder. “Ik weet dat ze die producten in drie winkels in Izegem kocht. Eén uitbater bracht zelfs de loterijproducten aan huis, omdat mijn moeder geen auto heeft. Zij vullen gewoon hun zakken op de kosten van een zieke vrouw. En mijn moeder is gokverslaafd en ziek en zou onder psychiatrische begeleiding moeten staan. Hopelijk komt er nu een daglimiet voor paardenwedrennen en andere loterijproducten, zoals de Kansspelcommissie het voorstelt. En dat zouden ze moeten controleren via de identiteitskaart.. Want de ellende die dergelijke gokverslaving meebrengt treft niet alleen onze familie, maar vele families, ook in Izegem.”

(IB)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier