75 kindjes nemen deel aan Veurnse Sinksenbruid rondgang

Fran Verweirder uit de eerste kleuterklas kwam als laatste toe op school en was dit jaar het Sinksenbruidje. © GF
Redactie KW

Samen met hun familie stapten 75 kleuters van ‘t Voelsprietje mee aan de Sinksenbruid-rondgang in Veurne. Zo zetten ze een eeuwenoude traditie verder.

Op vrijdag 22 mei trok de Sinksenbruid rondgang door het Veurnse stadcentrum. De rondgang is een eeuwenoude traditie in Veurne. Een 75-tal kleutertjes van de Vrije Kleuterschool ‘t Voelsprietje stapten dit jaar mee, getooid met een kroon gemaakt van veld- en boterbloemen. Dit jaar hielpen opvallend veel ouders mee.

Op de vrijdag voor Pinksteren – Sinksen in de volksmond – kwamen de kleuters iets vroeger naar school. Het meisje als laatste op school aankomt is het Sinksenbruidje. Dit jaar viel Fran Verweirder deze ‘eer’ te beurt. Fran zit in de eerste kleuterklas bij juffrouw Hilde. De andere kinderen vormden een grote kring rond Fran en zongen een traditioneel liedje: Sinksenbruid de leegaard uit, waart gij vroeger opgestaan, dan had ge nu niet in de ronde moeten staan. Ge hebt de krone gestolen, te Veurne in de schole.

Na de rondedans trokken de kinderen door het Veurnse centrum. Burgemeester Peter Roose wachtte de stoet op aan de toeristische dienst, waar de kinderen nog eens het Sinksenbruidlied zongen. Vroeger deelde men koekjes uit, maar burgemeester Peter Roose koos dit keer voor een gezonde appel. Daarna zetten de kinderen met hun familie de stoet verder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier