“68 whiskyflessen in de gracht in vier maanden”

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

“Er moet hier om de twee dagen een enorme dronkaard passeren”, is de hypothese van Wim Derycke en Lies Sampers uit de Brielenstraat. Of hoe anders verklaar je de 68 flessen whisky die ze vonden in de 200 meter lange gracht langs hun weide?

Wim Derycke en Lies Sampers baten boerderij Torenhof uit in de Brielenstraat, de weg tussen Brielen en Vlamertinge. Ze wonen er met hun kinderen Noor (7), Lotte (5) en de pasgeboren Tom (vier weken). “Door de zwangerschap had ik een hele periode niet meer gekeken in de gracht, maar we hebben al veel langer last van zwerfvuil“, steekt Lies van wal. “We vinden al jaren whiskyflessen, maar nu was de ‘buit’ zo groot dat ik toch grote ogen trok. Over een afstand van nog geen 200 meter vonden we maar liefst 68 whiskyflessen.”

“Vlak voor de zomervakantie was er nog zwerfvuilactie geweest, dus de flessen moeten er gedumpt zijn in een periode van vier maanden“, pikt Wim in. “Dat betekent iedere andere dag een fles. Misschien zijn het er nog meer, want er waren ook veel scherven en die hebben we niet meegeteld.”

Duur merk

“Het zijn bijna allemaal dezelfde flessen en dan nog van een vrij duur merk (William Lawson’s Blended Scotch Whisky, red.)”, vervolgt Lies. “We zijn er dan ook van overtuigd dat het flessen zijn van dezelfde persoon. Onze hypothese is dat er hier dagelijks of om de twee dagen een zware alcoholicus voorbijrijdt met de auto die thuis niet kan of mag drinken en het in het geniep doet. En dan zijn flessen hier bij ons in de gracht gooit.” De flessen liggen alleen aan de rechterkant voor wie van Brielen naar Vlamertinge rijdt.

“De glasscherven perforeren de maag van onze koeien”

Het zwerfvuil neemt zulke proporties aan dat het als sluikstorten beschouwd kan worden. “Het is niet alleen heel vuil, maar ook gevaarlijk en slecht voor onze dieren”, zegt Wim. “Om de zoveel jaar worden de grachten geruimd met een graafmachine en dan komt de aarde op het weiland terecht. Er is ook het gras waar onze koeien van eten. Het scherpe glas kan de maag van de koe perforeren. We hebben dat al regelmatig voorgehad. Nu en dan hebben we koeien die plots niet meer willen of kunnen eten. Meestal is dat de oorzaak.”

Glascontainer

“Er is geen fietspad, maar geregeld passeren er fietsers. Zij moeten dat toch ook al gezien hebben”, merkt Lies op. “Wellicht hebben er al veel fietsers een lekke band gekregen door de scherven toen ze hier passeerden. Het toppunt is dat er op het einde van de straat een glascontainer staat… Het is onvoorstelbaar dat mensen dan nog hun vuil gewoon in de berm gooien.”

“Die persoon met zijn flessen is trouwens niet de enige. Enkele jaren geleden hadden we iemand die geregeld de inhoud van zijn asbak dumpte bij onze hangar aan de overkant van de straat. Ook blikjes vinden we constant. Zo’n twee keer per jaar ruimen we alles op. Dan bellen we naar de stadsdiensten om het op te halen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier