64 assistentiewoningen geven nieuwe toekomst aan Co-centert

Redactie KW

De site, die al meer dan tien jaar leeg staat, krijgt eindelijk een nieuwe bestemming.

Binnen een maand begint de ontmanteling van het Co-center. In 2017 moeten 64 assistentiewoningen klaar zijn met gemeenschappelijke functies en zorgondersteuning. De voorbije jaren waren er al veel plannen voor het oude winkelcentrum, maar daar kwam niets van in huis.

Oostende heeft nood aan nieuwe woonvormen voor de steeds ouder wordende bevolking en dat hebben ook projectontwikkelaars begrepen. Na de Rialto komen er nu ook assistentiewoningen op de site van het Co-center. Sinds 2006 was hier al sprake van een woningproject met luxueuze lofts. Van het project kwam weliswaar weinig in huis. De site, tussen de Alfons Pieterslaan, de Jules Peurquaertstraat en de Amsterdamstraat, staat ondertussen al jaren leeg en is een echte kankerplaats in de stad.

Nu komt er opnieuw schot in de zaak en krijgt het gebouwencomplex met een grondoppervlakte van 1.800 m² en een bebouwde oppervlakte van 5.800m² alsnog een nieuwe bestemming. Het mooie pand verliest niets van zijn authentieke karakter. “Het gebouw wordt niet gesloopt. De site wordt in de plaats volledig ontmanteld tot op de betonnen constructie. Van daaruit worden de 64 assistentiewoningen gecreëerd met respect voor de geschiedenis van het pand”, vertelt Steven Soetaert van vastgoedmakelaar Groep Caenen, die instaat voor de verkoop. De ontmanteling zal zeker drie maanden in beslag nemen en start eind september of begin oktober. In de eerste helft van 2017 moet het project, dat Cocenter gedoopt werd, opgeleverd worden.

Dat de nood aan zorgwoningen groot is bewijst alvast de grote interesse. “We zijn nog maar twee weken geleden gestart met de publiciteit en de respons is al enorm. Heel wat mensen worden aangesproken door de ligging, maar ook door de geschiedenis van de site. Er zijn in Oostende al rusthuizen en ziekenhuizen, maar aan een tussenvorm waarbij mensen nog altijd zelfstandig kunnen wonen maar toch enige ondersteuning krijgen is er nog een groot tekort in de stad. De bewoners hebben allemaal een eigen appartement maar Zorgpro zorgt voor de zorgondersteuning. Het servicepakket betekent ondermeer dat er een verpleegster kan langskomen. Er is ook parttime iemand aanwezig op de site. Daarnaast zal er een brasserie, een gemeenschappelijke bibliotheek, een kapper en andere voorzieningen zijn”, legt Soetaert uit.

(lb)

>> Alle info over het project op www.cocenter.be