62 vluchtelingen gestrand in Oostende

Redactie KW

Aan het station van Oostende strandden maandagnamiddag 62 mensen uit Syrië, Irak en Iran. Burgemeester Johan Vande Lanotte wil weten hoe ze hier gekomen zijn.

“De politiezone Westkust verwittigde ons dat een groep vluchtelingen onderweg was richting Oostende”, zegt burgemeester Vande Lanotte. “In drie fasen kwamen inderdaad een groep van 62 mensen aan het station aan: twee groepen van 28 en 29 mensen arriveerden per tram, vijf mensen die tot dezelfde groep behoorden, maar blijkbaar verloren gelopen waren, meldden zich wat later zelf aan. Het waren vooral jongere mannen, ook enkele vrouwen en één minderjarige van 17. Ze waren er vast van overtuigd dat ze in Calais waren. Bij de eerste groep was wat grimmigheid omdat dat niet het geval was, maar het kwam niet tot incidenten.”

Naar Duinkerke vertrokken

“Een eerste optie was hen naar een centraal punt in Brussel over te brengen, maar dat ging niet door omdat ze niet geïnteresseerd waren om asiel aan te vragen. We lieten ook de brandweerkazerne bedden en lakens in gereedheid brengen voor tijdelijke opvang, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig. Ze overnachtten deels bij de politie van Oostende, deels bij de scheepvaartpolitie om dan dinsdagmorgen vroeg met een bevel om het land te verlaten richting Calais te vertrekken. Dat deden ze weer per tram, maar ik verwittigde mijn collega van De Panne dat ze onderweg waren. Daar zullen ze op de bus naar Duinkerke worden gezet. De vijf mensen die later zijn aangekomen, zijn nog niet vertrokken, maar zullen later hetzelfde traject afleggen.”

“We willen weten hoe die groep hier gekomen is”, aldus Vande Lanotte. “Als een groep van 62 vluchtelingen in Oostende strandt, dan is dat niet normaal. Dat moet georganiseerd zijn. Het vreemde was bovendien dat ze dachten in Calais te zijn. Komen ze uit Frankrijk of van elders? We willen het in elk geval uitzoeken. Is het via runners of op een andere manier? Er komt ook overleg met de federale overheid over hoe we dit soort gevallen in de toekomst moeten aanpakken. Dit is een zielige bedoening. Het lijkt meer op pingpong dan iets anders. Zo ga je niet met mensen om.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier