6.000 vrijwilligers met 3.000 bootjes vormen Waterfront

Meteen na de performance in Oostende maakten de vrijwilligers met bootjes zich klaar op de waterlijn.
Redactie KW

6.000 vrijwilligers met 3.000 bootjes vormden vrijdagavond ‘Waterfront’, een bootjeslijn van Zeebrugge naar Oostende, ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Koning Filip en koningin Mathilde gaven het startschot.

Na vier geslaagde participatieprojecten – Lichtfront (2014), Woordfront (2015), de 30.000e Last Post (2015) en Kraterfront (2017) – stond vrijdagavond onder een stralende avondzon Waterfront op het programma, een vijfde groot participatieproject in het kader van Gone West, het culturele herdenkingsprogramma van de Eerste Wereldoorlog van de provincie.

Over een afstand van 21 km, van de havengeul van Zeebrugge tot de havengeul van Oostende, stonden 6.000 vrijwilligers met 3.000 bootjes langs de waterlijn. Dit keer lag de klemtoon op de toekomst, hoop en verzoening. Op elk bootje stond de naam van een gesneuvelde op zee tijdens W.O. I en een hoopvolle ‘boot-schap’.

Koningspaar

Koning Filip en koningin Mathilde woonden, samen met de Australische gouverneur-generaal sir Peter Cosgrove en zijn echtgenote, twee van de vijf artistieke voorstellingen op en rond de zee bij: één in Oostende en één in Wenduine. In Wenduine gaf de koning om 19.45 uur het startschot.

Reflector

In Oostende woonden ze ‘Reflector’ bij, een installatie-performance van Atelier Bildraum op het strand van de Oosteroever. Het was een spel van reflecties, waarin het capteren van lucht- en zeespiegelingen centraal stond. Ook een vloot van zeilvaartuigen speelde de hoofdrol.

In Oostende vond de performance 'Reflector' plaats op het strand van de Oosteroever.
In Oostende vond de performance ‘Reflector’ plaats op het strand van de Oosteroever.

‘Reflector’ werd mee uitgevoerd door mensen van het Koninklijk Werk IBIS, Arktos Oostende, Jeugdhuis De Takel, Zeescouts 2e FOS, Scouts St. Jan, DAB Vloot, VVW Inside Outside en Twins Club.

Diverse organisaties werkten mee aan 'Reflector' in Oostende, ook een vloot zeilvaartuigen.
Diverse organisaties werkten mee aan ‘Reflector’ in Oostende, ook een vloot zeilvaartuigen.

Meteen na de performance maakten de vrijwilligers met bootjes zich klaar op de waterlijn. De hoge gasten snelden naar Wenduine om daar het startschot te geven.

https://www.youtube.com/watch?v=k3twpFvdDX0
https://www.youtube.com/watch?v=rDq3_V9vCUc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier