53.000 euro voor zes nieuwe kinderopvangen in Kortrijk

Speelhoek Venning, een van de drie kinderopvangen van Effect, is al enkele weken operationeel, maar opent vandaag officieel de deuren. © JVGK
Axel Vandenheede

Vandaag opent Speelhoek Venning officieel de deuren. Deze opvang van de vzw Effect was vroeger in Heule gevestigd. “Effect wil zich focussen op het Kortrijkse centrum”, aldus Steven Lapauw. “Op termijn zal ook de opvang in Rollegem sluiten.” Ook vele kinderopvangen van OCMW Kortrijk bevinden zich in de binnenstad. “Maar problemen in de deelgemeenten zijn er niet, onder meer dankzij het premiereglement”, stelt Philippe De Coene.

De kinderopvang is big business in Groot-Kortrijk. Neem bijvoorbeeld de voorschoolse opvang, voor kinderen van 0 tot 3 jaar: er zijn liefst 1.247 plaatsen bij enerzijds onthaalouders en anderzijds in crèches. “In vergelijking met 2013 zijn dat er een goede 30 meer, want toen ging het om 1.213 plaatsen”, legt schepen van Kinderopvang en OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A) uit.

Heel veel kinderopvanginitiatieven zijn in Kortrijk zelf te vinden. Meer zelfs: het aantal plaatsen stijgt er. Zo heeft Effect – een vzw die mensen die het financieel moeilijk hebben tewerkstelt of bijstaat – enkele weken geleden Speelhoek Venning geopend in de Spinnerijkaai.

Daarvoor moest de opvang van de vzw in Heule wel dicht. “We richten ons kinderopvangcentra naar kansengroepen toe”, legt Effect-coördinator Steven Lapauw uit. “Daarom de keuze om ons volledig op Kortrijk te focussen. In die zin moet je de sluiting van de kinderopvang in Heule zien. Vrijdag (vandaag, red.) vindt de officiële opening plaats.”

Occasionele plaatsen

Naast Speelhoek Venning zijn er nog Speelhoek Rollegem en Speelhoek Kortrijk op Sint-Jan. Steven Lapauw: “De huidige opvang op Sint-Jan, in de Pieter De Conincklaan, zal naar de Zwevegemsestraat verhuizen eens ons gebouw daar klaar is. De opening is voor 1 januari 2020 gepland. Die in Rollegem verdwijnt op dat moment ook en de plaatsen zullen doorschuiven naar de Zwevegemsestraat, zodat we daar een capaciteit van 50 kinderen hebben.”

“Daarbovenop komen nog eens zes occasionele plaatsen. Dat zijn plaatsen voor kinderen die uitzonderlijk komen, bijvoorbeeld als de ouders moeten gaan solliciteren, langs moeten gaan bij de VDAB, enzovoort. Ook in de kinderopvang Venning komen er enkele occasionele plaatsen bij, vier in totaal”, besluit Steven Lapauw.

“Per 100 kinderen van 0 tot 3 jaar hebben we in Kortrijk 48 plaatsen”

Bij Effect werden/worden Heule en Rollegem dus geschrapt. OCMW Kortrijk, dat de stedelijke kinderopvang coördineert, focust zich bovendien ook op Kortrijk zelf: op de site Gheysens in de Doorniksestraat komt boven het volksrestaurant een kinderopvang. “In de binnenstad is de vraag naar kinderopvang groot”, legt Philippe De Coene uit. “Vandaar de beslissing om de kinderopvangen in de Sint-Janslaan en de Condédreef te sluiten en die 26 plaatsen over te brengen naar de site Gheysens. Daar komen in totaal zelfs 54 plaatsen, waarvan 9 als occasionele plaats bestemd zijn.”

Toch is het niet juist dat OCMW Kortrijk zich volkomen focust op het centrum van Kortrijk. We bekijken alle gebieden en waar nodig proberen we een kinderopvang op te starten. Zo bekijken we momenteel de mogelijkheden in Heule, waar in korte tijd enkele nieuwe wijken zijn bijgekomen. Er loopt in Heule trouwens een aanvraag voor 18 plaatsen. Samen met een aanvraag van kerkgemeenschap Ichtus voor 18 plaatsen en die 28 extra plaatsen voor de site Gheysens spreken we over 64 extra plaatsen.”

48 op 100

In de deelgemeenten werden de laatste jaren ook heel wat initiatieven genomen, benadrukt Philippe De Coene nog. “Twee jaar geleden voerde het OCMW een premiereglement in, waarbij starters met een kinderopvang heel wat steun konden krijgen. Sinds de opstart hebben we 53.700 euro aan premies uitbetaald.” Dat is 9.700 euro aan Lilibaert in Kortrijk, La Maison Anna-Martha in Rollegem, De Kersenboom in Heule en Jules & Marie in Bellegem; 8.100 euro aan ‘t Pimpampoentje in Aalbeke; 6.800 euro aan Het Darteltje in Bissegem (zie ook pagina 40, red.). “Er wordt telkens een basisbedrag uitbetaald, plus een bedrag per plaats.”

De schepen wijst er tot slot op dat Kortrijk wel goed zit wat betreft kinderopvang. “We halen nu 48 procent. Dat wil zeggen dat we per 100 kinderen van 0 tot 3 jaar 48 plaatsen hebben. Daarmee behoren we tot de betere in Vlaanderen. Nadeel is wel dat Kortrijk daardoor moeilijker erkende plaatsen bijkrijgt. Hoe dan ook moeten we blijven investeren in kinderopvang, want het aantal onthaalouders in Kortrijk daalt.”

Alain Cnudde, CD&V en in de vorige legislatuur schepen van Kinderopvang, haalde uit. “Kinderopvang is voor dit bestuur geen prioriteit. Hoe verklaar je anders dat een draaiende kinderopvang moet verhuizen naar een nieuwe locatie enkele straten verder? Eerdere initiatieven werden stopgezet. Denk maar aan de Opvoedingswinkel of het Huis van het Kind, dat online werd verdergezet.”

Schepen Philippe De Coene (SP.A): “Toen ik schepen werd, zei de administratie dat de Opvoedingswinkel niet draaide. We zijn toen gestart met brugfiguren onderwijs. Intussen is het aantal dossiers opvoedingsondersteuning maal 20 of maal 30. Wat het Huis van het Kind betreft: we gaan niet de Opvoedingswinkel sluiten, om het jaar daarna een ander huis op te starten.”

“Brugfiguren beter dan Opvoedingswinkel”

Alain Cnudde, CD&V en in de vorige legislatuur schepen van Kinderopvang, haalde op de gemeenteraad maandagavond fors uit. “Kinderopvang is voor dit bestuur geen prioriteit. Hoe verklaar je anders dat een draaiende kinderopvang moet verhuizen naar een nieuwe locatie enkele straten verder? Eerdere initiatieven werden stopgezet. Denk maar aan de Opvoedingswinkel of het Huis van het Kind, dat online werd verdergezet.”

Schepen Philippe De Coene (SP.A): “Toen ik schepen werd, zei de administratie dat de Opvoedingswinkel niet draaide. We zijn toen gestart met brugfiguren onderwijs. Intussen is het aantal dossiers opvoedingsondersteuning maal 20 of maal 30. Wat het Huis van het Kind betreft: we gaan niet de Opvoedingswinkel sluiten, om het jaar daarna een ander huis op te starten.” (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier