500 in plaats van 700 asielzoekers in Koksijde en Lombardsijde

Redactie KW

De politie zal de vluchtelingen bovendien screenen en er worden vingerafdrukken genomen.

Koksijde zal nog 300 vluchtelingen opvangen op hun luchtmachtbasis, Lombardsijde nog 200 op hun landmachtbasis. Dat zei de burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche na overleg met minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

“We hebben een aantal akkoorden bereikt. Zo zullen maar 500 in plaats van 700 vluchtelingen naar de militaire basissen aan de westkust worden gebracht”, opent burgemeester Vanden Bussche. Daarnaast zijn nog enkele randvoorwaarden ingevuld. “Zo komt er een politionele screening van de asielzoekers en worden hun vingerafdrukken genomen. Ze zullen ook een badge met foto meekregen. Er komt ook versterking van de federale politie en op de militaire basis, en we gaan ook een private bewakingsfirma inzetten, voorlopig voor een periode van drie maanden”, aldus de burgemeester.

Vanden Bussche kreeg ook concreet te horen dat Fedasil zelf zal instaan voor de opvang van de 500 asielzoekers. “Volgende week maandag, op 28 september, zal een jobdag plaatsvinden om een dertigtal mensen te rekruteren”, vertelt de burgemeester.

De burgemeester kan nog meegeven dat het infopunt op het gemeentehuis enorm veel geconsulteerd wordt. “Mensen blijven met vragen zitten”, besluit hij.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier