50 dagen zonder sterke drank

We zien een groep laatstejaars van Rhizo School voor Mens en Samenleving. (Foto EDB)
Redactie KW

In Kortrijk werden de 50-dagen gevierd zonder sterke dranken. Dat was zo overeengekomen met het stadsbestuur.

Na een vraag van verschillende oudercomités organiseerde stad Kortrijk een overleg met de cafébazen van de Burgemeester Reynaertstraat, van jeugdhuis Reflex en van café ‘t Kanon in de Doorniksesteenweg. Er werd afgesproken om vrijdag tussen 4 en 9 uur geen sterke alcoholische dranken te serveren aan de jongeren. Volgens Dieter De Clercq van Café 56 is het verbod op sterke dranken een goed afgesproken compromis tussen de cafébazen en het stadsbestuur. “Het werd strikt nageleefd”, zegt Dieter De Clercq. “Hierdoor ligt het drankgebruik natuurlijk anders. Zowel bij ons als in De Geverfde Vogel waren onze bezoekersaantallen niet minder hierdoor. We hebben geen weet van incidenten.”

Drankmisbruik

Bij ons bezoek aan ”t Straatje’ vrijdagmorgen zagen we jongeren alcohol drinken, maar we hadden niet de indruk dat er heel veel overmatig gedronken werd, hoewel we toch enkele dronken jongeren zagen ook. Verschillende scholen hadden een programma in elkaar gestoken voor de zesdejaars. In het Guldensporencollege stonden een ontbijt, uitreiking van awards, een klassencompetitie, barbecue en klassenacts op het programma. Bij Rhizo campus Lyceum OLV Vlaanderen schoven de zesdejaars na dans en muziek ook aan voor een ontbijt. Ze gingen bowlen en er was een dansoptreden door de zesdejaars voor de andere leerlingen.

“Het aantal bezoekers was niet minder door de maatregel” Dieter De Clercq, Uitbater Café 56

Er werden overal ook afspraken gemaakt over het drankgebruik. Voor wie zich niet hield aan gemaakte afspraken, werd een telefoontje naar de ouders gedaan om de jongeren af te halen. Er werden geen grote problemen gemeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier