46ste Vierdaagse van de IJzer breekt alle records

Om 10 uur stonden nog verschillende rijen wandelaars aan te schuiven. © EDK
Redactie KW

De 46ste editie van de Vierdaagse van de IJzer startte met een herdenkingsplechtigheid aan het oorlogsmonument bij de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke.

De plechtigheid werd voorafgegaan door een optocht, muzikaal opgeluisterd door de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, met de burgerlijke en militaire vertegenwoordigers, de garnaalvissers te paard en de folkloristische groepen De Juttertjes en Oud IJslandvaarders.

Dinsdag om 8.30 uur werd het startschot gegeven van de eerste stappendag doorminister van Defensie Steven Vandeput en burgemeester Marc Vanden Bussche. Voor kapitein-commandant Frederic Vanfraechem is het zijn eerste editie als directeur.

Wellicht wordt dit jaar het record van 2014 verbroken, want er zijn nu al meer dan 5.900 voorinschrijvingen, weet Frederic te vertellen. Om 10 uur stonden nog verschillende rijen wandelaars aan te schuiven. De kaap van 6.000 deelnemers zal ruim overschreden worden.

De herdenkingsjaren 2014-2018

“Ook dit jaar staat in het teken van de herdenkingsjaren 2014-2018 en herdenken we specifiek het einde van de Eerste Wereldoorlog. We wandelen daarvoor speciaal langs de restanten van de loopgraven waarin de soldaten gedurende vier jaar hebben gestreden en geleden”, aldus Frederic Vanfraechem.

De plechtigheid werd voorafgegaan door een optocht.
De plechtigheid werd voorafgegaan door een optocht.© EDK

Na Koksijde volgt woensdag Diksmuide, met start en aankomst op het vernieuwde Marktplein en een passage door de Dodengang. In Poperinge is de start en aankomst donderdag aan het station en in Ieper vrijdag op de Grote Markt. Daar vallen de herdenkingsplechtigheid onder de Menenpoort en het slotdefilé samen met de aankomst van de Great War Rememberance Race van Flanders Classics in samenwerking met Gent-Wevelgem.

Je kan elke dag starten tussen 8.30 en 10.30 uur. Inschrijven ter plaatse is mogelijk.

(EDK)

Meer info op www.vierdaagse.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier