450.000 euro voor restauratie van beschermd burgerhuis in Brugge

Zicht op het achterhuis. © Archeonet
Redactie KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een premie van 458.341 euro toe voor de restauratie en herbestemming van het beschermde burgerhuis in de Gouden Handstraat 6 in Brugge. Het opmerkelijke pand uit de tweede helft van de 19de eeuw werd beschermd als monument in 2004 en krijgt nu een totale interieur- en exterieurrestauratie. Meerdere appartementen zullen erin ondergebracht worden.

Oorspronkelijk vormde dit burgerhuis een visueel geheel met het naburige middeleeuwse pand op nummer 4. Door verbouwingen in de loop van de 19de eeuw ging deze eenheid aan de straatzijde verloren. Het imposante achterhuis, dat uitgeeft op het water van de Gouden-Handrei, vertoont deze eenheid wel nog. De straatgevel omvat een monumentale poort en een kleine doorgang naar een binnenplaats, waar zich drie oude waterputten bevinden. De woning is met het achterhuis verbonden door een orangerie, die momenteel in zeer slechte staat is. Het interieur dateert van de 19de eeuw, de indeling van de woning is volledig bewaard. De salons en de marmeren traphal, die bekroond is met een glazen koepel, hebben een opmerkelijk gaaf bewaarde aankleding. In de originele kelder is een vroegere doorgang zichtbaar naar de kelder van het nummer 4.

Herbestemming

Het pand staat al vijf jaar leeg, wat voor stabiliteitsproblemen gezorgd heeft. Waterinsijpeling tastte de houten balken in het dak en de plafonds aan. In het voorhuis aan de Gouden-Handstraat komt een appartement en een studio, een garage voor vier wagens en een fietsenstalling. Het achterhuis wordt opgedeeld in drie ruime appartementen met zicht op de rei. De bouwvallige orangerie wordt vervangen door een hedendaagse nieuwbouw, die onder meer een lift naar de appartementen zal bevatten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier